Pages

Wednesday, February 09, 2011

Mari Memasak Bersama Cika: Mee Hoon Black Pepper

Masakan campak-campak ini sesuai disediakan untuk orang yang single mingle ye atau pun para isteri yang keseorangan di rumah sementara menunggu hubby balik outstation:

Bahan yg diperlukan:

Ayam dipotong kecik-kecik
Bawang Putih dan Bawang Merah sedikit untuk menumis (dikisar)
Mee Hoon
Lada Hitam Ditumbuk
Sos Tiram
Cili Api ditumbuk/dikisar
Sawi
Garam
Bawang Goreng untuk menghias



Tumiskan bawang tadi. Bila dah naik bau. Masukkan ayam tadi sehingga masak n masukkan cili api. 

Bila ayam dah masak. Masukkan sos tiram. Jangan byk sangat jangan sikit sangat. Kang banyak masin pula. 

Masukkan black pepper yg ditumbuk tadi.

Masukkan air sedikit. Kalau nak berkuah masukkan air banyak tp bahan pon mestila seimbang. Kang cair plak.  Lepas tu rasa. Aku rasa tadi dah ok dah. Mcm tak perlu garam. Kalau suka masukkan penambah perisa n garam sedikit. Last sekali masukkan mee hoon n sawi....

Tadaaaa!! dah siap pon...sedia untuk dimakan

selepas makan pekena chocolate moist cake yg aku beli di petronas..org g petronas isi minyak tapi aku g shopping cake pula..terliur pasal chocolate dressing kat atas dia nampak menarik..oh tapi yg atas aku g tambah pulak ngan coklat hursheys aku...bertambah la sedap...nyum nyum nyum

ok la rakan2...sekian sahaja resepi org pemalas hahahaha...sesuai dimasak dikala duka n sunyi..hahahaha


10 comments:

Anonymous said...

aku xske black pepper

CikanoT said...

tak suke sudah...aku suka

^NaNaM|^ said...

nmpk sedap..bg resepi..aku nk msk utk incik fit3 lak..aku nie kn xreti msk bak kate incik fit3..huuuhu...

CikanoT said...

tak yah la aku bagi ko..dah tentu ekcik fitri ko tak suke black pepper

Anonymous said...

nana msak aku ske la,dia ltak peppermint pun xpe..hehehe

CikanoT said...

wahhhh cmtu pulak...kalau dah sayang tu semua sanggup

Anonymous said...

kne terima se-adenye,selagi blum dpt la katekn =p

CikanoT said...

cet

nieja said...

wah menarik
boleh la try hehe

CikanoT said...

nieja- ni masakan org yg malas mcm saye hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...