Pages

Friday, February 06, 2015

Renew MyKad di Jabatan Pendaftaran Negara Cawangan Plaza Shah Alam

Sabtu 24 Januari 2015 aritu ajak husband pegi tukar MyKad dekat Plaza Shah Alam Level 6. Malas nak pegi Putrajaya sebab besar sangat bangunan. Kih Kih malas nak jalan.


Plaza Shah Alam Level 6 ye. Thank you Google. Parking kat tingkat atas senang. Terus keluar and naik lif. 

Memula tersalah pegi tingkat 7. Eh takde orang Yes. Sekali rupanya Tingkat 6. Haahaha

Sabtu dan Ahad bukak. Bagus kan. Tak payah cuti nak buat IC. 

Waktu Rehat untuk hari Jumaat

Masuk-masuk sila ambik nombor ye. Kitorang sampai dalam pukul 9 pagi. Nombor 1100. Skrg baru 1072. 

Nah amik ko ramai. Nasib kaunter banyak jadi takdela berjam menunggu. 


Kaunter ambik gambar ye. Pastikan jangan pakai pakaian yg cerah. Pakai yang gelap. 

Tiba time aku. Just bagi IC lama and dia tanye nak tukar alamat tak. OKla tukar la sekali. Lepas tu dengan baik dan sopannya dia berkata "Puan Sharifah, setakat umur sekarang ni disebabkan Puan tak penah tukar IC sejak 2001 (umur 15 tahun). Jadi kena penalti ye RM60 ye. Bayaran permohonan RM10 and pemprosesan RM10. Total semua RM80" T_T Nangis membayonye...Padan Muka sape suruh tak tuka..Konon pandai jaga mykad tak penah hilang. Nah ko bayo la ko RM80. Sape suruh tak tukar sampai umur 25 tahun..Pastu dia panggil lagi sekali untuk ambik gambo. Sekejap je eh dah ambik gambo dah. Ntah ape la jadi ngan muka aku nanti. So korang be ready k. 

Nah jadual denda. Umur rahsia. Pandai2 la calculate sendiri aku kat peringkat mane. kih kih. 

Usha encik suami ambik gambo huhu

 Tak aciiiiii. Encik suami bayar RM10 je. Why Why! Cewah. Nasib dia dah penah hilang ic sekali. Kalau tak same je la mcm aku kena bayar RM80. Eh tak dia tua so RM100. Hihihi. Dalam 50 minit je kami kat JPN. 


Sila ikut peraturan ye. Dah bgtau pakai pakaian yg gelap ye. 

Bosan-bosan tunggu turn suami. Kita baca la sejarah jap.

Vintage!

Yang ni ingat. Abah n mak penah ade. 


Ahah. Yang ni ingat masa darjah 6 buat ic jenis ni. 

Ni yang tahun 2001. First mykad. 

Yang ni latest. Belum diwajibkan untuk tukar lagi. Tapi pegi je la buat. Kang time diwajibkan semua berebut-rebut lak. 

Masa kat kaunter dia suruh check hari Khamis/Jumaat. Sekali check hari Rabu 28 Januari dah siap dah. Cepat je 4 hari leh siap dah! Leh check kat online ye kat sini 
  
 Yeay boleh ambik dah!

Jangan lupa bawak IC lama and resit yang dia bagi aritu. Ambik nombor n masukkan resit tu dalam peti surat. Tunggu sampai nombor dipanggil.

Ingatkan IC lama dia potong tepi ke pastu bagi kita simpan. Sekali dia ambik daaa...Nasib sempat scan tau wat kenang-kenangan. IC baru ni tinggi nilainye bagi aku sebab RM80 kena bayar kah kah kah.

Sunday, December 21, 2014

Jalan-Jalan Melaka: Upside Down House Melaka

Baru perasan dah 6 bulan tak update blog? Hahahahaha lama sungguh. Fuhhh Fuhhh tiup habuk dan sawang jap. Minggu lepas saje pegi Melaka ikot suami outstation. Makanya ade la jugak kita pergi berjalan sikit.

Kitorang pergi ke Upside Down House Gallery di area Mahkota Parade. Betul-betul area belakang Seri Costa Hotel. Baru bukak 3 minggu masa kitorang pergi tu. Jadi ramai orang taktau sangat.

Alamat: G12 & G14, Jalan PM 7, Plaza Mahkota, Bandar Hilir, Melaka.
GPS Coordinate: N2.18927 E102.24587

Lepas suami habis kerja terus shoot ke tempat ni. Nasib hari Jumaat tu bukak sampai pukul 9 malam. So sempat la kitorang pergi. Hehehe



Harga Tiket Dewasa: RM15
Kanak-Kanak: RM10
Warga Emas: RM10
Warga OKU: 50%
Masa kitorang pergi ade diskaun 10% sempena cuti sekolah. Sampai 31 December only diskaun tu.

Operating Hours:
Isnin - Khamis: 10.00 Pagi - 6.00 Petang
Jumaat - Ahad/ Cuti Am: 10.00 Pagi - 9.00 Malam 


Masuk-masuk je nampak mcam ni. Berbagai-bagai lakonan dan aksi diorang buat. Ade 5 ruangan terbalik yang korang leh beraksi. Living Room, Dining Room, Children Bedroom, Bedroom & Bathroom. Kitorang tengok dulu mula-mula sebab tak reti beraksi. So berharap dapat meniru aksi diorang hahaha. Tapi takpe jangan risau. Ade assistant yang akan ajar korang cmne nak ambik gambar. 

 Sebelum. Beraksi lah macam mana pun ye.


Selepas. Rotatekan gambar. Tadaaaaa. Tapi tips dia kan. Lebihkan lantai. Baru nampak cantik. Macam ni terlebih atas kan. Huhu

Ni mintak tolong assistant tu ambik kan. Huhuhu

Spiderman kononnye

Pokok pon jadi.







Habis sudah ruang dapur kami beraksi. Penat gak ambik gambo ni. Fuhhh

Ewah!

Aku mmg stone je. Tak reti sgt buat aksi. Laki aku kali ni ligat plak dia. Macam2 aksi dia nak buat. Breakdance lah. Spiderman lah. Kluang man lah. Macam-macam.



 
Aku rase ni je aksi terbaik yang aku buat hahaha. Terbaik la sangat???

Camni la pemandangan masa korang masuk-masuk. Semua mmg terbalik

Tidakkkkkkk. Jatuh la atas katil tu huhu



Hiyarghhhh. To the toilet bowl we go!



 

Camni la kat sana....Cuma seksa sikit untuk aku yang pendek ni. Bajet nak touch barang-barang tu tapi tak sampai sangat hahahahah. Jadi tunggu ape lagi...Cepat-cepat pergi k. Nak pergi kat Sabah jauh sangat. So pergi je la yang dekat semenanjung ni. Kat melaka je. Jom pegi ramai-ramai and have fun =)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...