Pages

Friday, March 14, 2014

Mastercard Holiday - The Banjaran Hotsprings Retreat, Ipoh Perak. - Day 1 & Day 2

Alhamdulillah...Bulan December aritu menang Grand Prize contest mastercard..Plan Redeem bulan February. Saje amik time bukan cuti sekolah sebab malas nak bersesak-sesak. Lagi pon kena cuti straight 7 hari 6 malam sebab dari ipoh ke penang n pastu ke Langkawi plak. Ape yang beshnye tak payah kuakan duit pon sebab hotel di sponsor penuh. Kebanyakan makanan pon di sponsor jugak. So just prepare duit shopping jela n bawak voucher yang diprovide. Start berbalas-balas email dengan CIT Travel untuk redeem voucher tu. So saya cuma proposed tarikh nak g bila, yang lain semua diorang arrange. Bagus CIT Travel ni. 

Day 1 - 16 February 2014

Destinasi Pertama kami ialah Ipoh. Ade driver yang datang pickup kami dari rumah. Awal dia sampai. Janji kol 12. Sekali kol 11.30 pagi dah sampai. Mr. David tak banyak cakap pon. Berdesup dia bawak Mercedes lama tu g Ipoh. Kitorang tido je dalam kereta. Yela jalan ke Ipoh bukan ade ape-ape pon. Lagi pon jalan dah biasa lalu nak balik kampung suami. 





Dekat je hotel ni. Exit Ipoh pastu dia dekat ngan exit. Ikut je signboard. Nak masuk tu siap ade guard yang verify kita. Bukan sebarang2 hotel lain yg kita boleh usha-usha. Takdenye. No plate yang dah inform je yang leh masuk. Kol 1.30 dah sampai. Alamak awalnye Mr. David ni. Aku nak amik gambo keta dia ngan dia pon tak sempat. Berdesup abes. Bye Bye terus blah. 

                           


Hahaha..Check in kol 3. Kami terawal. Jadi bilik belom siap. Dapatla welcome drink ngan towel sejuk tu. Beriya la nak minum air ni. Ingatkan air limau. Sekali telan. Alamak melekat dekat tekak ni. Muka encik suami dah lain. Memandangkan aku ni lebih adventure dari dia, jadi muka aku rilex la. Alaaa...air halia je ponnn...Cewah. Padahal aku pon tak suka. Kenape tak bagi jus epal ke, tembikai ke. Sedap sikit. Ni air halia, kang kentut-kentut plak kitorang ni. 


Disebabkan tanak membuatkan kitorang menunggu, Staff The Banjaran Hotsprings Retreat bawak kitorang tour satu area resort tu. Naik buggy n dia bawak kita round-round and suggest tempat yang kitorang leh pegi dalam ni. Bagus service dia. Seblum tu kitorang kena pukul gong dulu. Memang dah jadi tradisi kat sini, kalau ade guest check in kena pukul gong ni. Danggggggg bunyi aku gendang. Bergema satu hotel. Hahahaha.




OK Villa kami No.9. Memula masuk wah terpukau aku tengok private pool yang terbentang luas yang sangat membiru ni. Dalam hati dah tak sabo dah nak terjun ni. Kami duduk Garden Villa, complimentary upgrade from Water Villa. Alhamdulillah dapat la villa yang luas lagi. 





Staff hotel brief sikit suis kat mane semua...satu persatu diterangkan bagus sungguh. Kunci villa pon dah wat kitorang jakun. Yela macam jam dia buat. Water proof. 


So ape lagi. Aktiviti Kami seterusnye ialah selfie dalam bilik yang bertaraf 5 star ni. Kalau tak menang tak dan nak merasa weh. Semalam RM2000 kata staff hotel tu. Wallawehhhh...OK amik gambo sehabis baik punye pasal dah tau pasni tak mampu nak tido kat tempat ni huhu. Lepas tu terjunnnnnn kat private pool. Yahoo...Aku sangat suka ok. Yela kita muslimah kan. Agak susah nak mandi kat public pool. Ni ade private pool. Kita n partner kita je kan. Puas la leh summersault n berenang ke sama ke mari sampai cramp kaki n bontot aku! Hahahaha









Siap ade Welcome Notes tau, tulis tangan lagi untuk kami. Wahhh Sangat terharu. Ade buah Pomelo aka Limau Bali my favourite!! Signature Ipoh la kan famous dengan buah Pomelo. 



Complimentary..Yeah...bekalan untuk swim..


Housekeeping hantar sejadah untuk kami..dia perasan muslim kot..jadi dia hantar sejadah..kami bawak je sejadah sendiri..hehe tq

Beso kan villa ni..Beshnye kalau rumah macam niiii

Si gemok tengah wat terjun katak..puasla kami berenang siang dan malam sampai cramp 

Ni jacuzzi geothermal water..Besh rendam malam-malam..suam-suam kuku je rase dia..laki aku nak bubble bath...dia bubuh la sabun hotel tu sikit..Hamik ko! Abes melimpah ruah buih sabun hahahhaa... 

Lepas swimming lepak-lepak je dalam bilik sambil tunggu waktu malam untuk makan dinner yeah! Dinner malam tu di support. Kami makan di Jeff Cellar. Actually, takde pon makan-makan dalam tu kalau org biasa, oleh sebab kami ni special..maka special la sikit dinner dia ye tak? hehehe

 Ek..scarry la sikit malam-malam..pagi2 ok je



Cantik gila tempat tu dalam gua. Masa masuk tu mmg 'jaw drop' abesssssss....Sebab tak sangka dalam gua boleh makan-makan. Wahhh ni mmg pengalaman yang takkan dilupakan la..



Makanan malam tu mmg dah ditetapkan. Jadi kami menunggu la dengan excitednye. Yela abes tenaga swimming tadi. Jadi kenala melantak yahooo..Diorang sediakan Bread & Butter dulu. Sedap roti dia. Panas lagi. 



Pastu datang cold appetizer (aku siap google dulu ok nak wat entry ni..aku dah tak ingat dah makan formal2 ni hahaha banyak sgt perkakas atas meja)..Erk ape ni...taugeh ka? Siap letak dalam bekas telur. Rase sikit..erk lain macam je..Tapi boleh lagi la makan..Kuis la sikit-sikit..Bagi nampak sikit terusik...Bau taugeh tu tak sedap..Padahal aku makan je taugeh kan..Tapi yang ni x sedap lak. Yela tu sebagai hiasan je..Aku rase ni macam tuna or shrimp cmtu la..


Chef joe tgh rase masakan


Tadaaaaaa! 'Black Tofu'. Aku sangat ingat okeh yang ni sebab..sebab...sebab...Langsung tak sedap! Perghhh bau dia busuk. Pastu texture tahu dia warna itam! Laki aku macam nak termuntah kat situ. So aku sebagai heroin "Awak..Awak tak payah sentuh OK. Biar saya yang rase". Ambikla sudu n rase sikit..Wahhhhh apekah ini. Tak boleh rase nak telan. Teringat aku tengok dekat AFC channel..Sticky Tofu yang busuk tu. Yang tu aku terbayang. Sebab mmg tak leh telan langsung. Bau busuk n tak sedap. Warna dia hitam macam kuah kurma tapi bukan. So aku pon pecah-pecahkanla tahu tu. Termasuk suami aku punye sekali. Bagi nampak macam dah makan padahal tak. Rase macam nak jadi Mr. Bean plak..Buang makanan yang dia tak suka bawah pasu, dalam handbag, bawah kerusi semua hahahaha. Boleh tak??


Pastu dia angkat n bagi hot appetizer lak. Soup yang ade big shrimp. Okeh yang ni leh terima sedap rase dia macam udang masak lemak. Tapi tak leh lawan mak punye la. Mak punye masak lemak cili api terbaekkk...So abesla 2 ekor udang sorang. Ape plak la surprise yang dia nak bagi aku plak pasni. 

Okeh..Main Course dia adelah 'Sea Bass Fish'. Ikan siakap la..Haha okeh nasib baik sedap. Abes licin dedua...



Last sekali dah tentula my favourite! Dia cakap 'Basil Ice Cream with Chocolate Cake'..Err tang basil ice cream tu dah tentula aku x makan. Rase daun basil lah rase dia hahahaha. Tapi yang kek coklat mmg sedap..Lava cake actually. Marvelous!

Lupa plak diorang perasan kan kitorang tak makan sgt black tofu tu lantas waiter tu berkata "we notice that u didn't really enjoy the black tofu so we offer you to have a complimentary tea or coffee from us"...Wahhh cmne boleh perasan..kan aku dah cover siap pecah2 kan lagi tofu tu hahahahaaha..

Lepas tu kitorang balik la. Seblum tu kena sign bill dulu. Tengok resit. Mak aih RM400.01! RM400 pon kami masih lapo. Maybe sebab tekak kami melayu sangat kot. Tak biasa makan mahal-mahal ni hahaha. Menyesal plak lupa nak bawak mee maggi. Dah kelaparan sampai ke pagi hahahah~


Ade omputih switzerland tolong tangkapkan gambo kitorang..dia volunteer..tq uncle..dah tu family dia siap tepuk tangan sebab dia tanye kitorang tgh honeymoon ke?..Iyekan je la..Tapi siap bersorak n tepuk tangan bagai..Malu den! Hahaha 






Waktu balik nampak musang..Yela dalam hutan rimba kan..Tapi bulan cantik sangatttt

Day 2 - 17 February 2014

 On the way breakfast menikmati suasana hotel..suasana bau-bau Banjaran Titiwangsa...



Berasap sikit kolam air panas ni pagi-pagi..Ade org wat yoga kat situ..aku malas nak join sebab lapo!

Breakfast! Hiyarghhh..Oh ingatkan buffet..Maybe tak ramai orang..so semua ala-carte..ade la set set dia..Nama semua bersimpul2..jadi tak berapa paham..Huahahaha...



So ni la makanan kami..seperti biasa salad..sedap plak ceaser salad suami aku pesan ni..Range harga sepinggan dalam RM30++..Air pon satu gelas dalam RM30++. Tapi nasib baik kami disponsor semua benda..Fuhh selamat...Pastu kami order mee soup..dia ala kantonis...so takdela sambal kicap..tawar sikit hehehe..makan je la dari makan black tofu tu...
Lepas tu kami berjalan-jalan keliling resort..dia ade aktiviti lain macam jungle walk and yoga..tapi kitorang malas la nak g..mana bawak kasut sport..nak santai2 je hehe..

Meditasi la sangattttt

Romantika versi budget..Tangkap gambo sendiri guna monopod hahaha

Pastu g crystal cave...cantikkkkk..sesuai untuk meditasi n menenangkan fikiran...Ni entrance nak masuk dia...







Kolam air panas ni nampak dasar dia...Berasap2 kau..Masuk ni confirm melecur..Tak berani aku nak celup tangan..lalu situ pon dah bahang..




Ade steam cave. Panas semulajadi tau. Sape nak sauna boleh la dalam ni. Baru masuk tak sampai seminit dah berpeluh gila. Wallawehhh..Mestila aku tanak kan..Aku dah kurus..Laki aku leh la kot..dia gemok sikit..Ngeh Ngeh


Kolam untuk Ice bath kata orang hotel tu..Boleh mintak ice n berendam kat sini...

Tangga ni bawak naik atas n boleh nampak the whole resort


Ni pintu belakang steam cave


Hot dipping pot! Ade suhu yang berbeza2 pilih je..



Kolam Fish Spa

Ni suami punye fear factor! Ikan kecik hahahha...terkulat2 dia nak celup kaki hahaha

Kolam Reflexology kaki..adeh saket2..nampak sgt banyak penyakit..

Air terjun semulajadi dalam resort

Entrance nak masuk Meditation Cave


Cantik kannnnn???





Lepas jalan-jalan singgah hotel jap n terus makan tengah hari...Kali ni ade nasik...Hoyeahhhhh!..

OK sape nak buat spa boleh g sini..Harga boleh tahannnnn

Ade private room kalau anda malu..Khas untuk laki bini..

mandi coconut milk campo bunga yippeee! Err bath tub macam flinstone huhu

Petang tu jalan-jalan tengok diorang tengah setup candle light dinner..Ingatkan untuk kitorang..Perasan! 

Water Villa dalam proses nak tuka bumbung

Malam tu kami makan lagi di Restoran Pomelo..Muka kami lagi..memang makanan ditanggung 100% dari start tido sini..Besh mmg besh tapi makanan dia tak berape sedap hehe..so perut tetap lapo selepas makan. Balik n tido. Esoknye nak checkout..Huwaaaa nak stay lagi boleh tak?

Day 3 - 18 February 2014


Nak balik dahhhh! Dah nak balik baru ade breakfast buffet..Seronok mamat tu sebab ade NASI lemak...yang penting nasi ye..kalau tak dia lapo...



Bubbye The Banjaran! Till we meet again..Cewah bila lagi nak meet..Macam la mampu plak aku kan!


Kami naik van 12 seater untuk ke Penang. Amboi orang 2 orang je. Tapi Van beso gedabak. Abang Mazlan ni yang bawak kami ke Penang. Transportation kami memang dah disediakan semua. OK la jumpa next entry kita jalan-jalan kat Penang lak...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...