Pages

Wednesday, June 04, 2014

Step by Step Membeli Rumah Sub Sales

Alhamdulillah urusan rumah semua dah settle. Masa memula beli rumah tatau nak tanye sape jadi banyak explore sendiri. Kat sini dah senaraikan sikit step by step nak beli rumah sub sales ye..Rumah baru senang je..Rumah sub sales banyak songeh sikit. Kebetulan tuan rumah yg kitorang sewa mmg nak jual rumah. Jadi kitorang amik kesempatan untuk beli terus dengan direct owner. So kitorang tak pakai agent. Lebih kurang setahun gak settle semua bende..OK leh tgk kronologi kat bawah. Maaflah penerangan penjang sangat hehe

Jenis Rumah: Teres 2 Tingkat - Intermediate (Belakang rumah dah tambah simen n dinding)
Area: Bandar Saujana Putra
Selling Price: 280K
Market Value Price: 310K

1 May 2013 
Start tanye dengan owner nak jual tak rumah. Kebetulan dia mmg nak jual. Pucuk dicita ulam mendatang. TQ. So owner decide nak jual 310K. Gulp...Pengsan nak carik deposit je la..Huuu so kena start apply loan bank.

15 June 2013
Nak apply loan bank susah gak. Nak cari interest rate yg paling rendah. Maaflah saya tatau sgt terms2 bank. Jadi bgtau term yg saya tau je la ye. Memula pegi RHB sebab RHB panel bank tempat keje kami. So ingat senang la dapat kan. Sebelum tu kita kena mintak S&P Agreement (Sales & Perchases Agreement) dengan tuan rumah. Sebab nak apply loan kena ade S&P ni baru boleh apply. Lepas tu siap-siap amik gambar rumah luar dalam depan belakang semua n print untuk diorang leh bagi anggaran kasar harga rumah tu. Beli umah sub sales kita kena dapatkan market value yg paling tinggi ye. Sebab jumlah loan yg kita dapat nanti ialah 90% dari harga market value rumah tu. 


Kami ingat kalau lepas satu nama. Nak pakai satu nama je. Rugi kalau pakai dua nama untuk buat loan. Nanti sangkut plak untuk pinjaman lain. Memang nak pakai nama suami. Check2 status suami terlebih bersih plak pasal takde hutang langsung dengan bank. Credit card pon takde. Itu pon tak boleh sebab nanti dokumen tak strong. *(Eh teringat cikgu izzudin plak hahaha. What the fish!)*. Nama kereta plak nama ayah mertua. Jadi suami mmg takde hutang langsung dengan bank. So decide nak bukak ASB la untuk tambahkan CCRIS (credit rating) untuk pinjaman.

Lepas dah buat ASB okla sikit CCRIS. Dokumen yg diperlukan untuk buat pinjaman di RHB:

1) Slip Gaji Latest 6 bulan
2) Photostat IC pemohon
3) S&P Document Rumah yang nak dibeli (boleh mintak dekat owner)
4) Latest bank account statement and muka depan akaun bg yg takde buku
5) Borang income tax
6) Statement KWSP yg latest
7) Letter Offer from company (untuk membuktikan yg kita tgh keje kat company tu)
8) Gambar-gambar rumah untuk evaluation kasar

1 July 2013
Dalam 2 minggu baru tau result. Nasib kami tak baik. Loan approve tapi market value rendah. Paling tinggi dia bagi sampai RM270k sahaja. 90% dari tu kami cuma dapat RM243k je. Kena tambah lagi RM67k. Pengsannnn! Interest agak mahal 4.6%. 

Jadi kami pergi tanya harga market value di bank-bank lain. Rasenye loan mmg boleh approved. Market value sahaja yg menjadi problem. Padahal kawasan tu maju cuma poskod Jenjarom menjadikan market value dia rendah. Sedihhhh...Pegi CIMB and Maybank sama je dia boleh bagi sampai RM270k. Cawangan lain, lain plak harganya. Bergantung pada cawangan dan evaluer. Nak cari evaluer sendiri pon boleh tapi better pakai bank punyer. Berbekalkan gambar-gambar yg kami print. Diorang direct telefon evaluer rumah. Itu je boleh bagi. Sedih lagi dan hampir putus asa. Dahla siap cuti nak uruskan hal ni. 

5 July 2013
Tuhan nak tolong. Kita berdoa tuhan tolong. Akhirnye last pegi Bank Islam seksyen 18 Shah Alam. Kak Wani nama akak ni. Baik orangnya. Akhirnye Evaluer dia je yang memuaskan hati kami. Dia boleh bagi sampai RM320k. Alhamdulillahhhhh...So terus submit document semua. Tapi akak tu kata Bank Islam cerewet sikit. Kena ade dokumen tambahan. Document semua sama macam yg sebelum ni cuma penambahan:

1) Slip Gaji Latest 6 bulan
2) Photostat IC pemohon
3) S&P Document Rumah yang nak dibeli (boleh mintak dekat owner)
4) Latest bank account statement and muka depan akaun bg yg takde buku
5) Borang income tax
6) Statement KWSP yang latest
7) Letter Offer from company (untuk membuktikan yg kita tgh keje kat company tu)
8) Gambar-gambar rumah untuk evaluation kasar
9) Copy of Geran Tanah

10) Surat Persetujuan jual beli rumah (surat bank islam ade sediakan). Kena ambil tanda tangan penjual dan pembeli. Sehelai je kertas tu.



6 July 2013
Pergi jumpa tuan rumah. Jumpe di KFC Giant Senawang. Makan bersama-sama. Tujuan utama ialah nak negotiate lagi harga rumah and nak ambil geran tanah & tanda tangan surat perjanjian jual beli. Harap2 abang n akak ni dapat la turunkan sikit harga. Sebab seksa nak sediakan deposit banyak2. Kelakar plak. Sebab bertentang mata. Pastu nak bincang dedua main bisik-bisik. Kelako hahaha. Memula dia turunkan jadi 300k. Tapi akhirnye abang n akak tu bersetuju turunkan lagi 20k and jual dengan harga RM280k. Alhamdulillah, penjual pon muda n melayu so senang la nak negotiate. Sebab lebih kurang sebaya je. 

9 July 2013
Document tu kami email je. Kak wani bagi. Nasib senang nak deal. Aritu jugak kak wani submit application ke HQ.

25 July 2013
Loan approve! Nak sign tapi suami plak outstation so jadi delay sikit. Kebetulan dah nak raya takut la proses jadi terganggu kan. Haih cuak betul masa tu.

2 August 2013
Sign offer letter loan bank. Tapi ade kesilapan sikit. Salah nama kat muka depan. Nanti kena sign sub offer letter untuk muka depan sahaja. Nanti kak wani submit document ke lawyer. Kami decide nak ambik lawyer yang sama untuk lawyer loan bank & lawyer S&P. Lawyer pon kami ambik yang bank punye panel, Rusman Arunan Associates. Baca kat internet ade pros n cons ambik lawyer yang sama. Ade yang kata laju ade yang kata slow. Kami berdoa je harap2 semua ok. Jadi loan kami approve and market value rumah dapat dalam harga RM310k. Ntah bila dia evaluate rumah aku pon tatau. Patutnye ade org dtg rumah. Tapi rasenye dia lalu gitu je and tup tup letak RM310k. So loan dapat 90% + 5% (untuk legal fee, insuran, evaluer n bla bla). RM279k + RM5000++ cmtu. Sebulan bayar kat bank RM1264.73. Detail seperti di bawah kalau korang nak tau:


6 August 2013
Kami cancelkan application loan dekat RHB. Kami pastikan betul2 dah secure dengan Bank Islam baru cancelkan application yang dekat RHB.

14 August 2013
Lawyer collect document from bank. Lambat sikit sebab masa tu kan raya puasa. Banyak cuti.

15 August 2013
Lawyer call tanye no. owner and mintak copy S&P yang lama. Maka startlah proses S&P. 

20 August 2013
Lawyer mintak copy IC isteri sebab kitorang nak letak dua nama untuk rumah. 

29 August 2013
Lawyer call cakap S&P dah boleh sign, bawak deposit 10% and bawak payment untuk bayaran legal fee S&P sekali.  Jadi 28K deposit + RM6716.60 untuk legal fee = RM34,716.60. Gila habis duit bank kami korek n pinjam la tabung pama sikit. Kami tak buat personal loan pasal tak mampu dah nak berhutang. Untuk first time beli rumah ade diskaun sikit kat stamp duty. Banyak gak la diskaun dalam beratus gak. S&P legal fees kita bayar sendiri yang untuk loan bank legal fees nasib baik dah masuk dlm loan sekali. So tak payah sediakan duit tu.  Owner kena bagi cukai tanah & cukai pintu yg latest and dah berbayar masa nak sign tu. 

Sebab nak kena keluarkan deposit yang banyak, tu yang banyak orang mark up S&P. Deal ngan owner. Tapi kami segan sebab diorang dah turunkan 30K takkan nak deal mark up S&P plak huhu. 

2 September 2013
Buat bank draft untuk deposit and S&P legal fee. On the spot bank draft boleh siap.



4 September 2013
Sign S&P & Agreement Loan Bank di Pejabat Peguam, Rusmah Arunan Associates di Plaza Perangsang, Shah Alam. Pembeli and penjual kena ade sekali. Bayar sekali deposit and S&P legal fee. Bankrupt hahahah. Penjual yang kaya dapat 28K terus. Seronokkkk dia terus renovate rumah dia kat N9 and beli kereta. Masyuk woooo. 

Sign Sampai lebam. Haha kita sikit je. Suami banyak sangattt kena sign. Nampak kan dokumen setebal ade. Tak sempat nak baca semua. Check nama, IC and bende yang penting je. Datang sekali dengan owner rumah. Senang keje huhu. Pssttt belakang tu owner kitorang bosan tunggu, lambat bebeno nak dapat duit ni hahaha

5 September 2013
Mintak Kak Lin, yang jaga kes kitorang ni forward details S&P legal fee. Penjual punye dalam RM2104. Pembeli yang mahal RM6716.60. Memula dia kata RM6466.60. Tersilap kira rupanya, so balance bayar cash je. Untuk first time beli rumah, ade 50% diskaun dekat Stamp Duty. Jadi dari RM4600 kena la bayar RM2300 je. 


28 September 2013
Ingat tak? ade yang silap sikit details dekat muka depan loan offer letter tu. So kitorang sign balik tapi Kak Wani datang rumah. Sign kat rumah. Senang kan? Thank you to Kak Wani sebab bersusah payah. Suami selalu outstation so weekend je ade masa.

17 October 2013
Collect copy of Sub Offer Letter dekat Bank Islam.

22 October 2013
Pegi opis lawyer lagi untuk sign Acknowledgment Letter untuk masuk consent Pejabat Tanah. Ape ntah ni aku tak paham sangat. Tapi ni ade hal dengan kebenaran untuk pindah milik. Rumah kami lease hold jadi susah sikit. Every 2 weeks aku akan call lawyer untuk tanye update tapi jawapan yang sama. Sangkut kat pejabat tanah. Wah lamanya pejabat tanah buat kejeee..

2 December 2013
Call lawyer tanye update. Kak Lin yang uruskan file kami dah berhenti. Ganti dengan Encik Adi. Tapi nasib la Encik Adi ni lebih efisyen. Tak tergendala and tak effect pon kes kami. Letter of Consent dah dapat on 18 November 2013. Bermaknanya ade masa 3 bulan untuk settelkan semua hal pindah milik n pembayaran bank dan penjual. Kalau freehold dia akan start 3 bulan dari tarikh S&P. Lebih dari 3 bulan ade penalti. Tapi Leasehold start dari tarikh consent. OK bila consent ni dah dapat. Baru kami boleh mintak copy S&P untuk keluarkan duit KWSP kami yang akaun ke-2. Pastu Encik Adi proceed untuk proses redemption statement antaran bank. Maknenye bank pembeli nak bayar baki kepada bank penjual.

23 December 2013
Call lawyer tanye update. Document S&P dah settle. Saya suruh dia buat 2 copy. Laywer update cakap owner kena bayar cukai kt LHDN dalam 4k. OK takpe tu dia settlekan dengan owner. Dia bgtau update je kat saya.

24 December 2013
Collect copy S&P di pejabat peguam.


Salinan SNP yang disahkan

6 January 2014
Apply Pengeluaran untuk akaun ke 2 KWSP. Isi borang pastu bawak S&P yang dah disahkan. Dia tau plak mana copy and mana copy yang dah disahkan tu. Nasib mintak lebih. Dokumen yg diperlukan:

1) Photostat IC
2) Copy front page buku akaun bank ataupon kat online banking yg front page ade tulis nombor akaun tu
3) Copy S&P yang disahkan
4) Kad Nikah 
5) Borang Pengeluaran KWSP
6) Borang Pindah Milik KTN 14A (Yang dapat dari Pejabat Tanah - boleh mintak dari lawyer)
7) Surat Kelulusan Pinjaman Perumahan (Letter Offer Bank)

11 January 2014
Sekejap je proses. Apply hari Isnin. Hari sabtu dah masuk dah duit. Boleh keluar sikit ataupon semua. KWSP transfer online je n masuk terus dlm akaun. 

13 January 2014
Redemption Statement Expired. Kena apply balik. Sebab bank penjual lambat bertindak. Owner kena bayar cukai tanah & cukai taksiran 2014.

22 January 2014
RM157k advise bank transfer from Bank Pembeli ke Bank Penjual. 2 minggu lepas tu bank akan settlken payment untuk owner. Redemption statement baru dapat 22 January 2014. Lepas tu tarikh last consent yang 3 bulan tu 18 February (maknenye kena settle pindah milik sebelum 18 February). Tapi lawyer kata takpe boleh extend sampai 18 March 2014 tak kena penalti pon sebab bukan salah pembeli. Salah bank. Ok nasib baik. Lega dengar. Sebab baca ade org kena penalti sebab lambat.

6 February 2014
Bank penjual dalam proses nak bagi all document dekat Bank Pembeli. Document pelepasan gadaian extend until 18 March 2014. 

28 February 2014
Masih dalam proses nak bagi document ke bank penjual. Wah lama betul nak passing. Tapi Bank Islam dah hantar sms yang nak kena start bayar rumah bulan pertama start March ni. By 5hb every month kena bayar sebanyak RM1264.73 kat Bank Islam. So automatic sewa rumah untuk next month dah takde. Seronok rase sebab kua duit bayar untuk rumah sendiri =)

18 March 2014
Call lawyer. Dia kata tengah setelkan final purchase price. I guess yang ni bayaran untuk penjual plak. Baki yang dia dapat tu. Lawyer bagitau nanti kitorang kena bayar partial untuk cukai tanah & taksiran dekat owner. Nasib baik sikit je.

Cukai Tanah : RM36.20
Cukai Taksiran: RM142.20

Lawyer cakap dah boleh start tuka nama untuk bil api, air, indah water and taksiran. Untuk cukai tanah sepatutnya dia akan automatic update masa pindah milik geran tanah tu. Tapi kena check gak update ke tak nanti data. 

18-March-2014
Nak pindah milik untuk cukai taksiran. Ambik Borang I dekat Majlis Daerah Kuala Langat Saujana Putra. Bukak kol 8. Bagus. Singgah sebelum g keje amik borang n isi. Dia kata takpe kalau nak pakai nama suami tapi suami takde. Kita boleh buatkan. Hayat outstation lagi macam biasa -_-. Jadi i la uruskan semua. 
Dokumen yang diperlukan:

1) Borang I
2) Photostat IC
3) Salinan S&P 

19 March 2014
Submit document kat MDKL n done. Gitu je. Senang betul. Dah la takde orang huhu.

Lunch hour pergi Indah Water kat Seksyen 9 Shah Alam. Dekat Ani Sup Utara. Tak penah tau Indah Water kat situ. Lalu tapi tak penah nampak hahaha. Ni pon senang. Borang tak payah isi. Cuma bagi:

1) Salinan S&P
2) Latest Indah Water Bill
3) Photostat IC

31 March 2014
Pegi SYABAS yang dekat Klang. Dokumen yang kena ade. Print siap-siap borang ni kat rumah and isi. Senang nanti sampai terus submit. 

1) Borang tukar nama
2) Photostat IC 
3) Salinan S&P
4) Latest bill (jelaskan mane2 baki tertunggak)
5) Deposit RM100

Pastu settle.

Pastu g TNB Shah Alam. Nasib tanye boleh plak tuka nama kat situ. Sepatutnye kena pegi Jenjarom tapi kan jauh. Shah alam lagi dekat. TNB leceh sikit ye pasal banyak beno nak bayar. Dokumen yg diperlukan:

1) Borang Tukar Nama (mintak dekat kaunter pertanyaan and isi)
2) Photostat IC 
3) Salinan S&P
4) Latest bill (jelaskan mane2 baki tertunggak)
5) Deposit RM500 bagi rumah jenis teres 2 tingkat.
6) Setem Hasil RM10. Ade jual kat situ tinggal bayar jerk.
7) RM3 - Processing Fee

Pastu settle dah semua. Fuhh

1 April 2014
Geran Tanah dah siap pindah milik tapi silap alamat. Jadi kena submit balik ke Pejabat Tanah. Adoi Pejabat Tanah dah la lambat.

11 April 2014
Call lawyer. Pon  tak settle lagi Geran Tanah. Aku dah cakap dah, leceh sikit urusan kat Pejabat Tanah.

18 April 2014
Owner rumah call sebab nak pulangkan deposit rumah. Sewa rumah RM900. Deposit ade dua bulan so RM1800. Owner dah dapat payment hasil jualan rupanya. Dia untung dekat 100k gak tau! Rumah tu dia beli dulu 170k. Jual 280k. Untung jual beli rumah ni. Owner nak pulang deposit sbb janji lepas dapat payment terus nak pulangkan deposit. Satu je tak best sebab dia nak air cond balik. Yang lain semua free, kitchen cabinet, rak kasut, rak dapur, heater, kipas and lampu yang dah tukar. Hehe alhamdulillah. Lepas tolak Air cond yang dia charge RM600 n tolak cukai tanah n cukai taksiran semua. Adela balance RM1000. ok la kan dari takde. Air cond second hand pon harga dalam RM600. Nasibla owner ok n kita ok. Senang nego, taknak gado-gado. 

28 April 2014
Call lawyer lagi tanye update geran. Alhamdulillah geran dah dapat. Lawyer tengah uruskan nak bagi kat bank n nak bagi copy geran tanah dekat kita. Geran original bank akan pegang sampai la kita habis hutang ye -_-'. Insyaallah boleh habis bayar. Every month bayar lebih sikit huhu. Copy geran tanah kita simpan untuk rujukan kita.

OK tu serba sedikit urusan pembelian rumahku yang memakan masa hampir setahun. Tanpa guna agent ye. Sendiri semua. Alhamdulillah nasib baik lawyer OK. Ade yang dapat lawyer yang malas, sampai bertahun2 tak settle urusan.  Sape-sape yang nak beli rumah good luck and semoga dipermudahkan. Beli rumah sekarang sebab nanti makin mahal =)


Thursday, April 24, 2014

Mastercard Holiday - Eastern & Oriental Hotel Penang - Day 3 & Day 4

Sambungan hari tu. Oleh kerana banyak permintaan jadi saya gagahkan update walaupon sebulan dalam draft hahahahahah

Day 3 - 18 February 2014

Perjalanan dari Ipoh ke Penang kejap je. Kol 11 bertolak..Kol 12.45 cmtu dah sampai dah Eastern & Oriental Penang ataupon nama manjanya E&O. Abang Mazlan tu dropkan kami. Nanti petang kol 5 dia pick up kami semula untuk pergi ke lokasi seterusnye. Dimana? Jeng Jeng Jeng





Hotel ni dah lama. Ade 2 wing. Kami duduk wing baru yang bertingkat2 tinggi. Kalau dapat dok hotel yang lama kan besh. Baru la rase oldies dengan interior yang style British. Abah kata hotel ni dari dia kecik dulu dah ade. Tua lagi hotel ni dari aku hehe.

Macam biasa, hotel yang tahap 5 star ni check in kol 3. Kami terawal 2 jam hahaha. Bilik tak kemas lagi. Jadi kami duduk di Level 6 jap minum teh and kopi, complimentary sambil tunggu. 






Kol 2.30 bilik kami siap! Yippeee...Bilik kami no. 906 Level 9, Studio Suite Victory Annexe worth RM650 per night. Masuk2 je menangis tengok. Huwarghhhhh apsal cantik sangat ni. Bilik ala-ala British English Style. Nak bilik camni boleh tak?? Wallpaper cantik. Toilet cantik. Semua cantik. Bathroom je dah sebesar bilik kami kat rumah T_T . Bilik kami menghadap laut. Sayang jerebu. Kalau tak mesti cantik membiru. Tanpa melengahkan lagi. Solat jamak siap-siap. Sebab lepas ni ade English Hi-Tea. Excited!








Perut dah lapo sebab takde lunch. So Hi-Tea pon jadikla. English Hi-Tea dekat Restaurant 1885, Heritage Wing. Wing lama la. Jauh sikit jalan sebab kami duduk wing baru. Sampai depan restoran. Takot-takot nak masok. Hahahahah~! Apsal semua nampak class and elegant. Kami hanya orang kampung nak merasa hi-tea sob sob sob. 


Waitress suruh kami pilih Tea je. Dalam hati 'alaaa takde ke kek ke. Lapo ni'...Aku pilih Vanilla Rooibos Tea. Laki aku pilih Jasmine Tea. Atas meja ade satu besi yang aku x penah tengok. Untuk ape tatau. Tapi aku rase macam penapis teh. Hahaha unik sungguh benda ni.


Siot je laki aku. Dia suruh aku eksperimen dulu. Memang selalu bini dia la jadi mangsa. Betul ke tak cara penggunaan aku ni. Harap2 betul. Diorang serve tea. Laki aku cakap "cepat2 minum tea pastu kita lepak kat atas"..Hah yela OK aku cakap. Sekali masa tengah sedap2 menikmati teh tu. Sampaila satu rak sandwich dan sepinggan scones! Wow! Banyaknye dan aku sangat lapo. Apelagi hentam la...Sedap wehhhhh..Serious. Ingatkan tu je..Sekali sampai lagi satu pinggan dessert! Oh myyyyyyyy...aku ni dah la hantu dessert..Ade tart, cheese cake, chocolate cake and macarons. Nak menangis kegembiraan. Syukur dapat merasa makanan mahal. Huhuhu yela English tea ni sorang harga RM75++

Dah kenyang kita naik atas jap sambil menunggu abang driver. Kol 5 turun bawah. Ngam-ngam abang Mazlan pon datang. Dia duduk bayan lepas. Memang dah mahir la jalan2 sini. Patotnya kol 6. Dia awalkan sikit kua kol 5 pasal takot stuck dalam jem. Kitorang nak g Penang Hill. Dinner di atas sana Wahhhhh excited sungguh!



Actually kitorang baru je g Penang Hill masa lepas kawen dulu. Baru pegi dalam setahun la. Tapi dah nampak dah perubahan. Kat depan semua dah baru. Masa g dulu tengah renovate. Guna My Kad so pegi balik harga tiket RM8 sorang. Ahhh keciwa tak dapat duduk paling depan or duduk paling belakang sekali. Baru la leh terasa naik roller coaster and nampak better scenery. 




Sampai2 atas dah dalam kol 6. Hampir semua kedai nak tutup. Cuaca redup-redup je. Ade tempat baru dekat atas Penang Hill ni. Lock Love Penang Hill namanya. Tempat ni untuk couple2 gantung mangga kunci melambangkan cinta yang sehidup semati gitu. Ala diorang nak wat ala-ala Korea & Paris cmtu. Tapi tempat ni baru bukak seminggu masa kitorang datang, so mangga baru ade sikit. Tunggu banyak mesti cantik amik gambo. Kalau bawak paddle lock sendiri lagi bagus sebab boleh pilih yang comel2. Ni yang jual kat atas biasa-biasa je. Pastu nak design sendiri, pen dah nak habis dakwat. Sedih kami punye tak cantik. Harap pasni diorang leh tambah koleksi-koleksi mangga yang comel and paint marker yang berbagai warna. Mangga pon dah RM20 beli. Kalau beli kat shopping mall leh dapat yang cantik2 kan?? Tapi takpela dah tatau nak wat cmne. Bantaikan sajooooo! Tahun depan pegi, gantung lagi hahahah!


ambik spot dekat corner blkg kerusi. senang nak ingat bila pegi balik. hahaha ntah dah tua kerepot baru pegi balik agaknye.
  

gantung jangan tak gantung


Kol 7 kitorang straight g David Brown's Restaurant..Wahhhh romantik dia setup meja. Dinner by the hill, pastu leh nampak pemandangan satu Penang. Rasenye dinner yang paling romantik lah setakat ni hahaha. Seblum ni biasa-biasa je. Menu kitorang pilih sebelum pegi lagi, semua travel agent yg uruskan:

Appertiser: French Onion Soup & Garden Salad
Main Course: Chicken & Mushroom Pie
Dessert: Bread & Butter Pudding
Drinks: Coffee & Tea  

romantic n nampak scenery satu penang





romantik habes kononnyeeeee




Last train kol 9. Jadi kenala turun. Hadoi. Balik pon tak dapat gak spot yang diidamkan. Berebut2 punye pasal. Takpela. Terus balik hotel lepas tu n berehat.

nampak tak landasan malam-malam


bubble bath dulu sebelum tidooooo yeehaaa

Day 4 - 19 February 2014

Breakfast Time! Ade 2 pilihan. Nak makan ala continental breakfast dekat Level 6 ataupon buffet breakfast dekat Sarkies Restaurant. Better u olls pegi yang Sarkies. Macam2 ade. Yang dekat Level 6 tu setakat roti & cereal je. Dekat Sarkies memang banyak makanan sampai rambang mata aku nak pilih ape. Menu dari masakan melayu, cina, itali and western. Puas hati! 2 hari kat situ. 2 hari aku order Char Kuey Teow Penang. Sedap ohhhh!
Maafkan kami gambo tak banyak. Pasal nak melantak puas2. Yummy!

  


After that kitorang jalan-jalan keliling hotel. Boleh la tengok interior bangunan yang cantik ni. Teringin nak tengok bilik yang mahal tu di wing lama. Tapi mana la boleh kan hahaha. Pastu shopping fridge magnet jap kat kedai dia..Adela jumpa tapis teh tu. Baru ingat nak beli. Sekali amik kau RM300 T_T...apsal mahal sangat? 

Nak jalan kat Georgetown malas plak sebab kejap lagi kitorang akan round 8 jam kat area Penang ni. Transport provided..Abg Mazlan la yang bawak. Kawasan yang dituju ialah Georgetown! Selalu pegi penang mmg tak penah g Georgetown sebab susah parking. Banyak pegi area Batu Ferengghi je..So gunakan kesempatan ni utk pergi ke Georgetown. 




Round-round hotel dah tengah hari dah pon...Pegi lunch la dulu kat Sarkies E&O. OMG breakfast dah heaven. Now lunch lagi la heaven wehhhhhh...Ketam bergolek2, chicken chop, udang grill..dessert satu rak! Waduhhh cmne ni..semua nak amik kalau boleh. Aku refill pinggan banyak kali kot. Akak tu sampai dah bosan tengok muka aku yg gila dessert ni. Memang terbaikla makanan kat E&O ni. Bantai habis kitorang makan compare masa kat Ipoh aritu. Makanan mmg terbaek!!! Cika bagi 5 bintang!! Hehehe =) Lunch pon disupport i cuma sign je. Harga OK la dalam RM160++ je untuk both. So kalau balik kampung agak2 dah teringin boleh la singgah hotel ni hahaha.. Eh gambar ketam je yg ade. Yang lain x amik gambo sebab rakus mengadap makanan. 


Balik hotel solat jamak and bersiap-siap nak round-round Penang..Yeah..Abang Mazlan pickup kol 2 and straight mintak pegi Purrfect Cafe. Blur je dia..selalu org nak g historical punye tempat. Tapi aku g tempat yang dia tak penah bawak. Kitorang rare sikit ye bang..Bende2 sejarah tu dah penah g..so nak g tempat lain.

Purrfect Cafe

Purrfect Cafe ni sebenarnya cafe yang kita boleh lepak2 n santai2 sambil main2 dengan kucing. Konsep ala-ala restaurant dekat Korea. Cuma dekat Korea nampak macam kita leh makan sekali kan dengan kucing. Tapi dekat Cafe ni dia asingkan kucing di dalam bilik glass door. Actually sebelum pegi Penang memang dah study dulu tempat-tempat ape yang best dekat Geogetown. Tengok laman web Timeout Penang untuk pegi tempat2 menarik. So sebab tu tau tempat ni. Follow FB Purrfect Cafe ni. Ade hari-hari yang diorang fully booked. So saya pon book la awal-awal. Takot tak berkesempatan plak nak jumpa kucing2 cute ni hehehe. 




Setiap sorang yg masuk kena spend at least RM18 sorang kira macam tiket nak masokla tapi korang dapat makan n minum sekali. Tapi masalahnye perut kitorang da penuh hahaha. So kitorang order hot chocolate and coffee latte. Ade mille crepe my favourite. Tapi i mintak take away kan Peach Mille Crepe, nanti leh makan kat hotel hehe. Ade pie jugak kalau nak order. Ni cafe jadi jangan berharap la ko nak Nasi Goreng Belacan plak ye. Okey order tu cukup RM36. Seblum naik atas kena basuh tangan dulu ye and bukak kasut. Ade rules dia. Baca tau!







Naik-naik atas je kitorang yang pencinta kucing ni mmg dah teruja la tengok cat tengah main-main. *Ala rindu plak kat chi's family kt hotel yang kena tinggal seminggu..isk isk* . Ingatkan masuk ikut turn. Rupanya tak kisah. Sesape boleh masuk. Kitorang tunggu air jap sampai. Air dia comel sangattt...Decorate muka kucing hehehe. 



Kucing-kucing itu main ikut shift..So sekali turn ade 3 ekor..dapat la i main ngan Bear, Leo and Marble..Huuuu semua comel....Tapi diorang macam da penat main..nak tido je..






Kebetulan kami datang masa nak tuka shift (ceh kucing pon ade shift)...So dapatla kami main dengan kucing2 lain. Si gemok persian, Orange nama dia. Wahhhh kuat mainn kejar-kejar. Teruja aku main dengan dia. Flat Face Persian. Memang penyek muka dia. Comel hehhehehe...









Amik gambo puas-puas and main2..Lepaskan rindu ngan anak bulus...Overall kitorang suka sangat and nnt nak try test cat cafe yang dekat KL plak hehe..Next!

The Camera Museum

Betul-betul terletak sebelah je dengan Purrfect Cafe. 10 saat dah sampai dari seblah hahahaha. Kami berdua mmg peminat camera sangat-sangat! Museum kat tingkat 2. Kalau nak g museum kena bayar RM20 sorang untuk dewasa. Kalau nak jalan-jalan kat bawah ade cafe and kedai cenderamata tak kena bayar. 






Masuk je dalam museum tu. Wow! Siapa yang rajin sangat kumpul collectable cmni heh? Mau makan beratus2 ribu ni harga dia. Semua antik2 belaka. Ternganga la mulut aku sebab kamera dari zaman batu 1800an sampai la sekarang ni display kat sini. Tak caya pegi tengok sendiri nanti. Dari sekecik ade sampai ke beso gajah punye kamera ade kat sini. Gila tabik spring..berangan plak nak kumpul barang cmni. Mesti besh pastu bukak museum sendiri n dapat duit wakakakka. Boleh?


Ade camera and video camera yang boleh diguna kat satu meja ni. Seronok rasenye leh pegang bende yang aneh2 ni. Ade macam2 lagi koleksi kamera tak larat nak cerita satu-satu.








Next! Kita ade Obscura Room. Boleh nampak gambar dipantulkan ke dalam kamera. Kamera ni pakai konsep cermin & cahaya. 



Pastu pegi bilik yang seterusnya iaitu bilik mencuci filem! Wahhh mmg nampak cahaya inframerah je la...Tapi seboleh2 gak kitorang nak amik gambo weee heheheh~ Overall besh la bagi saya. Nak tau best tak best pegi sendiri OK.



Kat bawah plak ade Double Exposure Cafe dan kedai cenderamata. Ape lagi i mestila la beli koleksi fridge magnet. Dan t-shirt jugak sebab dapat diskaun RM10 hehehe. 

Tunggu Abang Mazlan amik nak pegi Rumah P. Ramlee tapi pukul 4 dah masa tu. Katanya dah tutup. Sob Sob Ok T_T. Actually Rumah P. Ramlee takde dalam plan kitorang pon. Saje je nak buang masa. Ok Next!

Made in Penang Museum



Made in Penang Museum berdepan dengan Jeti Feri Penang je. Senang nak carik cuma parking la agak susah. Pengguna Mykad boleh beli tiket dengan harga RM15 seorang. Actually museum ni based on Penang punye famous signature and ade jugak historical pasal Penang. Bagus untuk orang luar kenal-kenal ape yang famous kat Penang ni. Good idea kan!



Masuk-masuk je ade miniature arts. Staff kat situ terangkan serba sedikit pasal miniature tu. 


Pastu tingkat atas ade 3D graphic. Yeay excited. Sebelum tu jangan buang tiket yg kita beli tadi. Sebab dia suruh kita pegang tiket yang ade barcode kita menghala ke screen and tadaaa muncul gambar 3D kat screen! Jakun sikit masa tu. 


Next bergambar la kita dengan lukisan 3D. Banyak sangat lukisan. Lebih 20 rasenye. Bersedia la nak lakonkan banyak2 aksi hehehe..Tips! Bawak tripod ye bukan monopod. Ni bukan nak selfie. Ni nak berlakon kat lukisan tu. Penat kan asik nak suruh staff kat situ amik gambar. Diorang semua baik and friendly sangat. Siap ajar macam mane nak berlakon kat situ hehehe. Thanx. Ni hasil gambar kitorang. OK tak kitorang berlakon? Hehehe nampaknye suami ku dah tak kaku macam nyanyi lagu negaraku. Dia dah pandai berlakon ikut jejak langkah bininya hahahha.










Eceli aku sebenarnye bukan dalam cermin...ilusi optik hehe...


Street Arts Penang

Suami nak g Toys Museum Penang. Dia dah pindah rupanya. Dulu g kat Tanjung Tokong. Sekarang da pindah. Tapi tak sempat masa tu dah pukul 5.30. Abang Mazlan kata dah tutup. Takde rezeki. Takpe kampung awak dekat je ngan Penang. Bila2 kita leh pegi =). Abang Mazlan cadangkan kita jalan-jalan and amik gambar Streets Art Penang. Aku ade print map dia. Tapi banyak sangat tak larat dah. So mane yang jumpe je amik gambo. 
 


Tengah jalan-jalan tu ade Ben's Toy Museum kecik je. Boleh la lepaskan hajat dia nak g Toy's Museum huhu. Masuk RM6 seorang. Excited pakcik tu main mainan klasik pin ball. Sampai 'hang' dibuatnya hahaha. Dalam tu banyak toys antik. Aku seram ngan patung manusia mainan tu. Aku tak suka hahaha. 


Cewah abang driver kami buat peace sambil tensi menunggu kami hahaha







Sup Hameed Penang

Pastu dah kol 7. Lapo...Jom Makan. Memula i nak Char Kuey Teow tapi foodcourt dekat Padang Tembak banyak yang tutup plak. Tatau mane yg leh dapatkan Char Kuey Teow Penang yang halal. Huhu. So end up abang Mazlan cadangkan makan Sup Hameed. Dekat je ngan hotel E&O kitorang. Ade tergoogle pasal sup ni. Ok la give it a try la. 



Ini dia Sup Hameed. Ade macam2 jenis sup OK. Nak ape pilih je. I pilih sup ayam la pasal i tak biasa makan yg eksotik. Suami pilih daging campur ayam. Abang Mazlan minum je, dia kata bini dah masak. Sekali makanan sampai tgk biasa je. Tapi bila makan. Lazatnyeeee..I ni dah la peminat sup. Boleh makan dengan roti ataupon nasi. Suami tambah nasi. I tambah sup kosong sahaja sebab nak hirup hehehe. Kalau lapo malam nanti boleh turun sini pasal dekat je ngan hotel.


Balik hotel dalam kol 8 lebih. Thank you kat Abang Mazlan sebab bawak kami jalan-jalan hari ni. Semoga berjumpa lagi! Balik hotel makan kek lagi. Kek dah penyek hahaha. Penat mari kita tido. Continue ke destinasi seterusnya esok! Excitednyeeeee


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...