Pages

Wednesday, May 22, 2013

Jalan-Jalan Surabaya - Gunung Bromo - Jawa Timur - Part 1

Salam semua,

7 March aritu saya satu family pergi Melancong ke Jawa Timur atau pon sape tatau ibu kota dia Surabaya ye...
Bercuti selama 10 hari 9 malam..Memang lame ye..Abes cuti tahun aku tinggal bape hari je huahahha~


Surabaya tu ade maksudnye..Sura bermaksud ikan yu n baya tu buaya la..So disambungkan jadila Surabaya..Ade statuenya kat Bandar Surabaya…

Selama 10 hari kat sana kami tempah Pak Supir Yono dan Pak Aidey..Seorang dia kira dalam RP 2,650,000. Lebih kurang RM800 duit kita. Ini termasuk duit minyak, duit tol, duit tiket nak masuk ke mane-mane theme park atau pon mane-mane tempat yg ade tiket. Okla kan daripada sewa teksi ke sana kemari. Lagi pon perjalanan kami jauh. Sangat worth it. Pak Aidey jadi travel guide kami n Pak Supir Yono menjadi pemandu kami. Bagi yang berminat. Ini detailsnye:

Pak Aidey
Travelife Tours 
FB: https://www.facebook.com/rocketable
Phone: +62-341 5441991
Fax: +62-341409122
Mobile: +62–83848160900 / +62-821311414


Day 1 - 7 March 2013

Tiket kami dah book awal-awal setahun yang lepas. Harga dalam RM350 tiket pergi balik utk dua orang..Murah kan? Flight pukul 9.20 Malam. Pergi LCCT naik teksi yang dibook dari jiran. Dia charge RM53 dari Saujana Putra ke LCCT. Ok la tu kan. Tak larat nak parking sane 10 hari. Mau beratus-ratus habis!


Ni la teksi jiran kami tu huhu..kemain lagi huruf 'R' dia berslang kauuu

Macam biasa Air Asia mmg charge kalau nak luggage lebih..so kami tak bape confirm sgt bape berat beg kami..so nasib baik ade penimbang...nasib baik ngam 20kg


Si Gemok


Sampai sane. Flight Delay la plak. Lebih kurang pukul 10 bertolak. Owh saya mmg tak minat naik plane sebab tak suke nanti telinga jadi pekak akibat pressure. Sangkaan saya mmg tepat. Cuaca kurang baik malam tu. Dalam 2 jam berlepas, tiba-tiba keadaan dalam kabin kapal terbang tu jadi senyap sunyi je. Pramugari suruh pakai ‘sabuk pengaman’ sebab masuk air turbulence ntah camne eja. Tu yang tiba-tiba tinge jadi pekak senyap je. Biasa la kan telinga pekak tu. Tapi kali ni mmg lain macam sikit. Dah telan air liur pon tak nak OK gak. Orang seblah suami sampai dah tutup-tutup tinge n hentak kepala kat seat. Memang! Aku pon terasa yang amat sakit sangat. Sakit yang sampai ke kepala. Telinga tak payah citer la dah sakit n pekak teramat sangat. Tengok hubby kat seblah mata dia berair. Dia cakap sakit kepala. Aku pon sama. Dalam hati berdoa supaya takde pape yang terjadi. Rase macam nak meletup kepala n telinga. Sepanjang hidup naik kapal terbang tak penah jadi macam ni. Akhirnye mendarat gak kami. Tapi yang peliknye pilot siap cakap, ‘nampaknye pesawat kita terpaksa didorong kerna mengalami masalah teknikal dikit’…Fuhh nasib baik dah selamat mendarat..Telinga ade lega sedikit. Tapi air mata tak yah citer la. Menahan sakit. Tobat jangan la lagi masuk air terbulance ntah ape jadah tu..sakit mak datuk! Sampai-sampai mmg aku jet lag terus. Selama 3 jam dalam plane sakit kepala…Arghhh


Sebelum tu suami saya ade order Nasi Jinggo Bali ni..leh tahan sedap..aku tak larat nak makan..nak muntah ade la..hahahah


Sampai-sampai je. Macam biasala Indonesia. Dia mesti berebut nak amik beg kita. Bila dah angkat je terus suruh bayar tips. Eh bhai, aku leh angkat sendiri. Sape suruh angkatkan beg aku? Biasanya aku keluar mesti Nampak sign board nama kita kan. Tapi arini aku tak nampak. Rupe-rupenye nasib aku tak baik malam tu. Ade demo (tunjuk perasaan) pasal sepak bola kat Surabaya. Jadi abes semua jalan tutup. Supir kami sangkut dalam jem 4-5 jam. Kalau ikutkan sejam je dia dah sampai airport. Nasib baik dapat contact supir kami. Thanx to Celcom roaming. Abes duit aku RM40. Nasib dah topap dulu. Fuhh…Nak pakai public phone, satu sen pon takdak. Semua duit RP100,000 je. Maklumla jutawan baru tuka duit hahahha!

Tapi masa tunggu supir kami datang. Yang sorang teksi ni tak mengalah2 sampai la Pak Supir kami sampai. Siap tolong telefonkan Pak Supir kami, oh bagus gak no indon ke no indon murah sikit. Aku bagi la dia RM5. Ganti prepaid dia tu. Hahahah ‘Apa ini?? RM5 kok’…Hahahah amik je la takkan aku nak bagi ko RP100,000. Banyak sangat tuhh…

Akhirnye Pak Supir kami sampai dengan Van Warna Merah Mak Ngahnye…Siap mintak maaf banyak2 tu..Takpe la tu bukan salah dia..dia dah bertolak awal. Tapi ade tunjuk perasaan nak wat cmne. Aku pon takde amik teksi lain sebab aku takut. Better aku tunggu Pak Supir aku je yang dah confirm tu. 


Ni la van nye..Comel kan hehehe..air cond sejuk..best

Sampai2 hotel terus terbongkang sampai esok pagi….Maumu Hotel kitorang tido malam tu. Tak sempat nak snap ape malam tu sebab jet lag and badan penat gilerrr…

Harga hotel ni RM112. Booking dekat Agoda je

Memang selasa katil dia ditambah kepala aku yg sakit..Baring je terus tido hahaha



Air mineral aku sampai leper kauuu pasal air turbulence ntah pape tu..begitulah sakitnye telinga aku..adoiii 

Day 2 – 8 March 2013

OK perut dah lapo..sebab semalamnye tak makan pape langsung…FYI waktu Surabaya 1 jam lambat dari waktu Malaysia…Tapi siang sangat cepat…Subuh kol 4.30 camtu..Kol 5.30 pagi tu dah terang-benderang…Sarapan start kol 6 sampai 10 pagi..Aduhh kol 6 dah kena sarapan..Gila awal…Sebab badan penat..Kol 9 baru saya ngan hubby turun makan..eh silap..naik makan…sebab tempat sarapan dia lain sikit..nun jauhh dia atas roof sana..kira macam skypark restaurant gituuuu

Sampai-sampai atas je..Wahhh cantiknye restoran dia..Dari atas leh nampak pemandangan cantik Bandar Surabaya…Lepas tu sambil mencedok nasi sambil tu menikmati pemandangan..mmg best giler makan kat atas tu…Oh pagi2 dah makan nasi putih ye..Biasala makanan ruji orang Indonesia ialah nasi putih. Jadi mmg gemok la akuuuuu kan selama 10 hari kat sanaaaa!




Nampak sky gituuuu

Nasi ngan ayam n tempe..Nyums! Tapi mcm biasa kering..Laki aku tanya..Takde Kuah ke..Hahaha dia tak biasa lagi. Orang Indonesia mmg suka makan kering kan..Lain la Malaysia..Kuah sampai banjir..

Jalan-Jalan jap lepas makan tapi takde pape sekitar tu..Banyak kedai moto n kedai sate je..


Kami kena tunggu parents kami sampai dari Malaysia…Flight diorang pagi tadi..Check out kol 12..so kami sempat solat zohor dulu kat hotel sebab 11.40 pagi dah masuk zohor..gila awal OK..So lepas tu check out n tunggu kat lobby sampai diorang datang..
Diorang sampai kol 2 petang cmtu, lama jugakla ye kitorang tunggu kt lobby..flight diorang delay gak…



Ewah cik abang kita baca sokkabo


Dari hotel, kami teruskan perjalanan ke Malang. Pukul 5 baru sampai. Tapi seblum tu kami sempat singgah di Warung Saudagar Nasi Bebek & Nasi Ayam Special untuk mengisi perot..Tau tak Bebek tu ape? Bebek tu itik ye..



Wah yang tu berseleranya hahaha

Muka takotttttt nak makan bebek hahaha

Oh memang masalah untuk suami saya..dia ni tak suke sangat makan makanan yg pelik2..kalau saya plak..saya suka try..kalau sedap kita balun..kalau tak sedap mmg aku takkan makan lagi dah..Itik suami saya tak makan, pasal dia kata leher dia panjang -_- ..Alasan yang tak munasabah..tapi pekerja kedai tu terbagi bebek jugak kat dia..nak tuka dia tak paham loghat orang sana..so dia makan je la tapi slow..ala rasa dia lebih kurang ayam je cuma isi dia sikit-sikit je nipis..sedap bagi aku..tapi bagi suami aku dia asik terbayang2 leher yang panjang tu je..ade ke?? Adoi suami aku ni..Total makan 102 ribu je..RM30 je la..murah kan untuk 6 orang makan..sangat murah…



Hari ke 2 kami tido di Padi City Resort. 3 bilik. 2 orang setiap bilik selama 2 malam..Total RM800++..Cantik bilik dia..guna batu block susun-susun tu..i loikeee sangat..Pastu Veranda kat hotel menghadap ke Gunung Arjuna and sawah padi. Tenang je tengok…Cuma WiFi poor…Haha cuti2 pon nak ngadap FB gak ape la..









Lepas maghrib, pak supir suruh beli sim kad..senang nak contact..so beli la sim kad XL axiata..Tapi Suami aku mmg geliga otaknye..dia guna sim kad tu subscribe broadband..kitorang ade modem so senang la sikit…ye la senang sikit nak instagram kan!

Sampai sudah ke Batu Night Spectacular, sejenis Outdoor Theme Park. Masuk sorang 15000rp = RM5. Tapi yang tak bestnye, setiap kali nak main kena beli tiket. Ingatkan masuk boleh main semua..Rupenye kena bayar lagi..Tempat tu atas bukit sikit, so cuaca dia ala-ala Genting Highland..Nyaman je..Kami Cuma main Speda Udara je. Sekali main sorang 12000rp = RM3 la..







Lepas Speda Udara kitorang masuk rumah kaca n lepas tu tengok souvenir. Ade jual-jual cenderamata kat atas tu. Disarankan beli sebab harga dia tak mahal pon. Nanti nak cari T-Shirt kat Surabaya mmg susah. So better beli T-Shirt di Malang dan kat Batu. Batu ni nama tempat ye yang famous ngan buah apel.  Design pon cantik gak. Kitorang beli T-Shirt and then balik. 






Takkan ku naik..Bye! Pening! Memang Speda Gila!


Yaaa jom borong Kaos (T-Shirt)


Ini pon jual..Geli aku tgk..Adoi

Lama tak jumpe bende ni..Cotton Candy tp versi yang halus tu...Ye ke? Sorry kalau silap hehe

Singgah kat Kedai Assalamualaikum. Kami order Ikan Bakar, Sup, Gado-Gado untuk 6 org makan. Nak tau total berapa? 68000rp je! Gila murah. Terkejut aku..Rupanya tu area student. Banyak Universitas. Tu yang makan murah. Gila murah air plak kitorang order air buah. Es-Teller tu..Total Makan RM20 camtu..Aduhh murah sangat..mmg jimat n kenyang! Puas hati Cuma masa tu kedai dah nak tutup..Baru nak order lagi rupenye dah nak tutup..Kami chow dia terus tutup pintu. Wah betul2 mengahalau ni hahahaha~!



Es Teller

Sup

Bebek Goreng



Cantik kan hotel kami waktu malam....


Balik hotel tido n bersedia untuk trip hari ke-3 pulak..

To be continue...

4 comments:

Totinx said...

waaaaahhhhh menggodanya tengok bebek goreng tuuu. rindunyee nak makan bebekkkkkkkkkkkkkkkk

CikanoT said...

@totinx huahah owh u suka bebek rupenye..sedap2

Java Sign said...

Menarik sekali.. ini ada info hotel murah di Surabaya... http://dparagon.com/kost-eksklusif-surabaya/ .. semoga bermanfaat.

Erwin lopolisa said...

Assalamualaikum Tuan/ Puan

Saya dari PT. Fantasy Holidays travel Agent Resmi di Medan. siapa nak tanya info package tour/ Transportation/ voucher Hotel ke medan, jakarta- Bandung,bali,lombok, ataupun destinasi lain di Indonesia dengan murah dengan liburan anda. sila kunjungi site kami di bawah ini

FANTASY HOLIDAYS
"Find your fantasy with us"...

LIcense Number : 503 / 356 / SK / TDUP.DU / BPW / MM / 2014
Jl. Brigjend Katamso No.70C/106 Lt.III. Medan 20159 kelurahan Sukaraja kecamatan Maimoon. Medan- North Sumatera-Indonesia

Mobile/ whatsapp : +6281370644154
Telephone (Office) : +061-4535455
Email : fantasyhol@gmail.com
Website : www.fantasy-holidays.com
Fan Page : Fantasy Holidays
Instagram : fantasy_holidays

Thank/ Best Regard

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...