Pages

Monday, June 27, 2011

Jalan-Jalan Padang / Bukit Tinggi Indonesia - Day 1

Trip to Padang / Bukit Tinggi Indonesia...Setelah tepu bekerja..aku mintak cuti kejap nak g jalan2...start cuti 16hb sampai 20hb June...Ni semua plan abah..aku tinggal amik cuti n ikot je..Selama 5 hari 4 malam kat Padang...sangat besh =)

ruangan menunggu 

sempat tuka duit jap

kat Minangkabau Airport International Padang..perjalanan makan masa lebih kurang 45 minit je dari KL..tak sempat gua nak tido..lol

perasan tak tajam2 tu..kat negeri sembilan kan banyak...ni dah kira balik ke kampung asal usul mak aku yg dok kuala pilah tu..hohoho..orang sini banyak org minangkabau

yeay pak supir kami dah sampai..kami tak pakai travel agent..tapi kami sewa pak supir...pak supir tu driver la

terus pak supir bawak kami ke puncak kiambang...tadaaaa besh ek tempat makan dia..bersila

pemandangan kat blkg tempat makan..niceeee....kat Padang banyak sawah padi...besh ijauuu je

air kelapa made in Padang..banyak isi besh

ni la pak supir kami..Pak Handi nama dia..kiut je..kelakar orgnyer

pagi2 dah makan ikan bakar...Besh woooo kalah Ikan Bakar Fendy kat Kelana Jaya tu

Makan Nasi Padang....Nasi Padang ni dia hidang banyak2..kalau kita sentuh baru bayar..yg tak sentuh tak yah bayar

eh sempat lagi kerja..nampak tak tower kat blkg tu..hahahaha sampai sane pon masih teringat2 keje

bergambar di depan kedai


kami teruskan perjalanan ke air terjun lembah anai

tepi jalan je...gila tinggi air terjun ni..cantikkk

ade ke leh duduk kat rail keretapi..nak bunuh diri ke ape

niceeee viewwww right..rase cam nak mandi jeeee

muka excited!

eh nape kaki aku panjang ni ehehhe

beli kuih sat..sekali tgk mcm cinnabon...2000 rupiah satu..lebih kurang 60 sen je duit malaysia...inti kacang n cheese...sodapppp

ala2 cinnabon kan

Kami teruskan perjalanan ke Minangkabau Cultural Center..kat sane dia terangkan asal usul orang minang ni..mak aku la yg beriya2 dengar tentang asal usul dia..siap beli buku lg...

sewa baju lagi...sorang 35000 rupiah..lebey kurang RM12 la..murah je...pakaian cantik2...ewah2 mak ayah aku bersanding lak..ye la dulu tak bersanding..dah ade anak 3 baru nak bersanding..hehehe

buli ajim! ahahahah

pemandangan dari rumah gadang...bende alah atas kepala aku tu berat tau tak..dah la kena tiop angin..rase nak melayang je kepala...2-3 kg ade aku rase

nak tau nape dia senget..kan ke indon banyak gempa bumi..so bila buat senget..rumah ni takkan bergerak n rosak...kagum2

terus ke Pandai Sikek..tempat membeli kain sulam n songket

hah banyak choice kannnnn

dekat situ gak ade ukiran..tempat ukiran ni la yang wat ukiran istana kat sane..dahsyat kan..halus ukiran dia

pastu terus ke Tasik Maninjau iaitu Tasik Kawah Gunung Berapi yg masih aktif...Perjalanan ke sana melalu Kelok 44...nak tau ape tu..ala kira bukit putus la kalau kat Malaysia ni..sape2 yg tak tahan leh muntah n pening sebab ade 44 simpang yg belok2 n curam giler..aku pon pening2 gak..hahahahah..singgah amik gambo kat tepi Kelok...cantik...sawah padi menghijau

see i told u...cantik...bawah sana Tasik Maninjau

sampai dah Hotel..di pemandangan depan hotel...


Malam tu makan kat Kedai Makcik kat tepi jalan....Makanan dah la sedap...Murah giler..6 orang makan cuma RP82000...bila convert lebih kurang RM25..adoi murahnyer..untung ke tak ni???

ni pensi...ala ala lala kalau kat malaysia..sedap gak..

hek ele kelako betul..ade plak tak leh bawak brg2 letrik..nnt hotel rugi..lol

p/s akan bersambung untuk Day 2

21 comments:

miss shera said...

bestnya!!!!

CikanoT said...

ala awak pon best ape g jakarta...lagi tempat shopping..eh sat..jakarta ke bandung huhuhuh

mak uda said...

eee... bestnyer. klau mcm ni mak uda pun nak balik kampung mak uda jg lah. amacam? nak ikut?

wahida said...

tang pakai baju perantin ami ipin dgn makcik rose tu paaaaaaaaaling klasik dlm ini gambar. hahaha

CikanoT said...

mak ude- ipoh ke? hehehe

kak wahidah- hahaha bersanding setelah ade anak 3

norhayatijohari@ymail.com said...

salam.tumpang tanye skit..pak supir tu ambk kat airport ke dah book awal.....n price..tengkie bebanyak..

CikanoT said...

salam horhayati,

ayah saya book awal2...reply email ngan pak supir tu n komfemkan ngan dia..dia akan pick up kita di air port..bayaran tak silap dlm 1 juta rupiah untuk 5 hari 4 malam..murah je..

LiNieS said...

Salam..

Boleh saya dapatkan email utk contact pak supir tu?

TQ...

CikanoT said...

Details Pak Supir:

Pak Handi
www.padangrentcar.wordpress.com
0811668389
padangrentcar@yahoo.com

Anonymous said...

salam, bole saya tay awak menginap di hotel mana masa bercuti di padang?dan bole bg tau harga sekali? terima kasih..

wahida_ixora@yahoo.com

CikanoT said...

huhu...pasal hotel sorry..saya tatau sangat..ayah saya yg book kan...

Amsyahril Syahril said...

Assalamualaikum Tuan/Puan.

Izinkanlah kami untuk memperkenalkan diri pada Tuan/Puan

KITA HOLIDAYS Travel & Tour Indonesia
Tour operator & Travel Agency

Kami memberikan pengkhidmatan dengan sepenuh hati di daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia seperti : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

Motto kami adalah : Kesenangan dan kegembiraan tamu adalah kebahagiaan kami.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

Kim said...

hi, nak tanya berapa u bayar driver pack utk sehari? Ada contact untuk driver?

CikanoT said...

@kim i bukan agent..i tatau..u kena tanye sendiri

Details Pak Supir:

Pak Handi
www.padangrentcar.wordpress.com
0811668389
padangrentcar@yahoo.com

aziman omar said...

Salam Sejahtera dan Assalamualaikum wbt…
Anda berminat melancong ke Indonesia?Kami di Pesona Jejak Wisata menawarkan pelbagai pakej menarik untuk keluarga dan kumpulan yang besar untuk bercuti ke mana2 destinasi di Indonesia terutamanya ke Padang-Bukittinggi.
Pakej menarik kami tawarkan kepada anda dengan harga yang berpatutan dan lebih rendah di bandingkan dengan mana2 Ejen di Malaysia.
Perkhidmatan kami adalah professional dan Syarikat yang sah disisi undang2.
Semua urusan dijalankan di Malaysia dan anda tidak perlu risau akan ditipu oleh Ejen2 di Indonesia kerana banyak telah berlaku penipuan disebabkan inginkan harga yang paling murah.
Untuk maklumat lanjut tentang Bukittinggi Padang,anda boleh layari Blog kami di:
http://freelancetour.blogspot.com/
Insyaallah banyak info berguna bagi anda yang first time travel ke Bukittinggi. Untuk pertanyaan pakej,anda boleh terus menghubungi saya.Harga boleh nego selagi tidak rugi…Bandingkan harga yang anda dapat dengan harga kami.Nyatakan harga yang anda dapat dan kami akan offer lebih rendah dari harga tersebut (selagi boleh)Insyaallah..
Atau anda boleh menghubungi kami ditalian: 0126665436 (Aziman Omar)
Temujanji boleh diatur untuk berbincang jika anda mempunyai group yang besar untuk melancong.
Sewa kenderaan dan supir juga tersedia..

Sekian Terimakasih

Yurizal said...

Kalau tuan/puan butuh jasa sewa-rental mobil untuk padang - bukittinggi dan daerah lainnya, silahkan hubungi kami.

CV. Compy Auto Rent
HP. 0852 74 776077 / +62852 74 776077
http://compysewamobil.com

arman pribadi said...

Assalamualaikum.
Salam dari minang kabau.yang biasa disebut dengan nama bukittinggi.dan salam juga dari saya arman bukittinggi.bergerak di bidang pelancongan dari tahun 1999 sampai sekarang.saya nak tumpang iklan kat blog ini.Bila ada tuan dan puan yang nak rancang melawat ke bukittinggi padang.tapi belum ada contact untuk uruskan.jangan risau hati.saya boleh bantu untuk mempermudah urusan lawatan tuan dan puan ke bukittinggi.untuk info detail nya.sila hubungi saya di talian..
Call/sms/whatsapp..:+6285374176166
E_mail.armanpribadi123@gmail.com
FB...komen ajo


Terimakasih..


Wassalam.....

7Lines Holiday said...

assalamualaikum,,,,
salam sejahtera buat semua yang membaca blog ini
kami syarikat mempunyai legalitas di indonesia, Nak tumpang promotion sikit
bagi tuan puan yang nak melancong kat bukittinggi/ Padang,Medan dan bandung Kami dari 7LINES HOLIDAY tour & travel siap melayani anda kami sediakan : transport, hotel, and pakej tour
contact person : firman
Whats app : +62 82390 797959
email : firman_7linesholiday@yahoo.com / 7lines.holiday@gmail.com
blogger : 7linesholiday.blogspot.com
insyaallah tuan & puan boleh puas dengan service kami

Farina Firuz said...

Hai assalamualaikum. Boleh tahu tak nama hotel yg awk mnginap ? Tq

Amsyahril Syahril said...

PENGKHIDMATAN PAKET TOUR DAN SEWA KENDERAAN UNTUK LAWATAN YANG BERBALOI DENGAN FAMILY KAT PADANG DAN BUKITTINGGI.

Assalamualaikum Tuan/Puan.


Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Padang dan Bukittinggi, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Kami menyediakan PAKET TOUR UNTUK PADANG DAN BUKITTINGGI, dan juga untuk PENGKHIDMATAN KENDERAAN SAHAJA dengan harga yang sangat berpatutan dengan driver yang mesra, educated, baik hati, sopan, suka menolong dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pengkhidmatan pada pelancong dari Malaysia.

Kami berusaha menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna dengan famili dan rakan-rakan di masa percutiannya bersama kami.

Wassalam
Contact person :

1. Amsyahril
( Director )

Mobile : +62 852 6300 7445 ( WhatsApp )

2. Riko Adryansyah
( Tour & Transportation Manager )

Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )

E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.




Menara Holiday said...

Salam pada Admin

Mohon maaf saya iklan sikit di blog ini. Kami dari PT. MENARA HOLIDAY menawarkan pakej Percutian Bukittinggi – Padang. Banyak tempat-tempat indah yang dapat kita lawati. Sekiranya tuan dan puan ada rancangan untuk datang kesini, sila coba perkhidmatan dari kami, karna dalam perjalanan tuan dan puan kami siapkan juga insurance untuk memberi kenyamanan dalam perjalanan tuan dan puan. Untuk info tempat-tempat lawatan dan haraga pakej sila contack kami
Whatsapp : +6285658236999
Email : menaraholiday88@gmail.com
Facebook : https://www.facebook.com/menara.holiday.9 ( Menara Holiday )

Insya allah kami akan memberikan pelayanan yang memuaskan dengan harga yang berbaloi.
Jom datang Bukittinggi – Padang

Trims
Wassalam

PT. Menara Holiday

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...