Pages

Wednesday, June 04, 2014

Step by Step Membeli Rumah Sub Sales

Alhamdulillah urusan rumah semua dah settle. Masa memula beli rumah tatau nak tanye sape jadi banyak explore sendiri. Kat sini dah senaraikan sikit step by step nak beli rumah sub sales ye..Rumah baru senang je..Rumah sub sales banyak songeh sikit. Kebetulan tuan rumah yg kitorang sewa mmg nak jual rumah. Jadi kitorang amik kesempatan untuk beli terus dengan direct owner. So kitorang tak pakai agent. Lebih kurang setahun gak settle semua bende..OK leh tgk kronologi kat bawah. Maaflah penerangan penjang sangat hehe

Jenis Rumah: Teres 2 Tingkat - Intermediate (Belakang rumah dah tambah simen n dinding)
Area: Bandar Saujana Putra
Selling Price: 280K
Market Value Price: 310K (price on 5 July 2013..skrg dah naik lagi)

1 May 2013 
Start tanye dengan owner nak jual tak rumah. Kebetulan dia mmg nak jual. Pucuk dicita ulam mendatang. TQ. So owner decide nak jual 310K. Gulp...Pengsan nak carik deposit je la..Huuu so kena start apply loan bank.

15 June 2013
Nak apply loan bank susah gak. Nak cari interest rate yg paling rendah. Maaflah saya tatau sgt terms2 bank. Jadi bgtau term yg saya tau je la ye. Memula pegi RHB sebab RHB panel bank tempat keje kami. So ingat senang la dapat kan. Sebelum tu kita kena mintak S&P Agreement (Sales & Perchases Agreement) dengan tuan rumah. Sebab nak apply loan kena ade S&P ni baru boleh apply. Lepas tu siap-siap amik gambar rumah luar dalam depan belakang semua n print untuk diorang leh bagi anggaran kasar harga rumah tu. Beli umah sub sales kita kena dapatkan market value yg paling tinggi ye. Sebab jumlah loan yg kita dapat nanti ialah 90% dari harga market value rumah tu. 


Kami ingat kalau lepas satu nama. Nak pakai satu nama je. Rugi kalau pakai dua nama untuk buat loan. Nanti sangkut plak untuk pinjaman lain. Memang nak pakai nama suami. Check2 status suami terlebih bersih plak pasal takde hutang langsung dengan bank. Credit card pon takde. Itu pon tak boleh sebab nanti dokumen tak strong. *(Eh teringat cikgu izzudin plak hahaha. What the fish!)*. Nama kereta plak nama ayah mertua. Jadi suami mmg takde hutang langsung dengan bank. So decide nak bukak ASB la untuk tambahkan CCRIS (credit rating) untuk pinjaman.

Lepas dah buat ASB okla sikit CCRIS. Dokumen yg diperlukan untuk buat pinjaman di RHB:

1) Slip Gaji Latest 6 bulan
2) Photostat IC pemohon
3) S&P Document Rumah yang nak dibeli (boleh mintak dekat owner)
4) Latest bank account statement and muka depan akaun bg yg takde buku
5) Borang income tax
6) Statement KWSP yg latest
7) Letter Offer from company (untuk membuktikan yg kita tgh keje kat company tu)
8) Gambar-gambar rumah untuk evaluation kasar

1 July 2013
Dalam 2 minggu baru tau result. Nasib kami tak baik. Loan approve tapi market value rendah. Paling tinggi dia bagi sampai RM270k sahaja. 90% dari tu kami cuma dapat RM243k je. Kena tambah lagi RM67k. Pengsannnn! Interest agak mahal 4.6%. 

Jadi kami pergi tanya harga market value di bank-bank lain. Rasenye loan mmg boleh approved. Market value sahaja yg menjadi problem. Padahal kawasan tu maju cuma poskod Jenjarom menjadikan market value dia rendah. Sedihhhh...Pegi CIMB and Maybank sama je dia boleh bagi sampai RM270k. Cawangan lain, lain plak harganya. Bergantung pada cawangan dan evaluer. Nak cari evaluer sendiri pon boleh tapi better pakai bank punyer. Berbekalkan gambar-gambar yg kami print. Diorang direct telefon evaluer rumah. Itu je boleh bagi. Sedih lagi dan hampir putus asa. Dahla siap cuti nak uruskan hal ni. 

5 July 2013
Tuhan nak tolong. Kita berdoa tuhan tolong. Akhirnye last pegi Bank Islam seksyen 18 Shah Alam. Kak Wani nama akak ni. Baik orangnya. Akhirnye Evaluer dia je yang memuaskan hati kami. Dia boleh bagi sampai RM320k. Alhamdulillahhhhh...So terus submit document semua. Tapi akak tu kata Bank Islam cerewet sikit. Kena ade dokumen tambahan. Document semua sama macam yg sebelum ni cuma penambahan:

1) Slip Gaji Latest 6 bulan
2) Photostat IC pemohon
3) S&P Document Rumah yang nak dibeli (boleh mintak dekat owner)
4) Latest bank account statement and muka depan akaun bg yg takde buku
5) Borang income tax
6) Statement KWSP yang latest
7) Letter Offer from company (untuk membuktikan yg kita tgh keje kat company tu)
8) Gambar-gambar rumah untuk evaluation kasar
9) Copy of Geran Tanah

10) Surat Persetujuan jual beli rumah (surat bank islam ade sediakan). Kena ambil tanda tangan penjual dan pembeli. Sehelai je kertas tu.



6 July 2013
Pergi jumpa tuan rumah. Jumpe di KFC Giant Senawang. Makan bersama-sama. Tujuan utama ialah nak negotiate lagi harga rumah and nak ambil geran tanah & tanda tangan surat perjanjian jual beli. Harap2 abang n akak ni dapat la turunkan sikit harga. Sebab seksa nak sediakan deposit banyak2. Kelakar plak. Sebab bertentang mata. Pastu nak bincang dedua main bisik-bisik. Kelako hahaha. Memula dia turunkan jadi 300k. Tapi akhirnye abang n akak tu bersetuju turunkan lagi 20k and jual dengan harga RM280k. Alhamdulillah, penjual pon muda n melayu so senang la nak negotiate. Sebab lebih kurang sebaya je. 

9 July 2013
Document tu kami email je. Kak wani bagi. Nasib senang nak deal. Aritu jugak kak wani submit application ke HQ.

25 July 2013
Loan approve! Nak sign tapi suami plak outstation so jadi delay sikit. Kebetulan dah nak raya takut la proses jadi terganggu kan. Haih cuak betul masa tu.

2 August 2013
Sign offer letter loan bank. Tapi ade kesilapan sikit. Salah nama kat muka depan. Nanti kena sign sub offer letter untuk muka depan sahaja. Nanti kak wani submit document ke lawyer. Kami decide nak ambik lawyer yang sama untuk lawyer loan bank & lawyer S&P. Lawyer pon kami ambik yang bank punye panel, Rusman Arunan Associates. Baca kat internet ade pros n cons ambik lawyer yang sama. Ade yang kata laju ade yang kata slow. Kami berdoa je harap2 semua ok. Jadi loan kami approve and market value rumah dapat dalam harga RM310k. Ntah bila dia evaluate rumah aku pon tatau. Patutnye ade org dtg rumah. Tapi rasenye dia lalu gitu je and tup tup letak RM310k. So loan dapat 90% + 5% (untuk legal fee, insuran, evaluer n bla bla). RM279k + RM5000++ cmtu. Sebulan bayar kat bank RM1264.73. Detail seperti di bawah kalau korang nak tau:



6 August 2013
Kami cancelkan application loan dekat RHB. Kami pastikan betul2 dah secure dengan Bank Islam baru cancelkan application yang dekat RHB.

14 August 2013
Lawyer collect document from bank. Lambat sikit sebab masa tu kan raya puasa. Banyak cuti.

15 August 2013
Lawyer call tanye no. owner and mintak copy S&P yang lama. Maka startlah proses S&P. 

20 August 2013
Lawyer mintak copy IC isteri sebab kitorang nak letak dua nama untuk rumah. 

29 August 2013
Lawyer call cakap S&P dah boleh sign, bawak deposit 10% and bawak payment untuk bayaran legal fee S&P sekali.  Jadi 28K deposit + RM6716.60 untuk legal fee = RM34,716.60. Gila habis duit bank kami korek n pinjam la tabung pama sikit. Kami tak buat personal loan pasal tak mampu dah nak berhutang. Untuk first time beli rumah ade diskaun sikit kat stamp duty. Banyak gak la diskaun dalam beratus gak. S&P legal fees kita bayar sendiri yang untuk loan bank legal fees nasib baik dah masuk dlm loan sekali. So tak payah sediakan duit tu.  Owner kena bagi cukai tanah & cukai pintu yg latest and dah berbayar masa nak sign tu. 

Sebab nak kena keluarkan deposit yang banyak, tu yang banyak orang mark up S&P. Deal ngan owner. Tapi kami segan sebab diorang dah turunkan 30K takkan nak deal mark up S&P plak huhu. 

2 September 2013
Buat bank draft untuk deposit and S&P legal fee. On the spot bank draft boleh siap.



4 September 2013
Sign S&P & Agreement Loan Bank di Pejabat Peguam, Rusmah Arunan Associates di Plaza Perangsang, Shah Alam. Pembeli and penjual kena ade sekali. Bayar sekali deposit and S&P legal fee. Bankrupt hahahah. Penjual yang kaya dapat 28K terus. Seronokkkk dia terus renovate rumah dia kat N9 and beli kereta. Masyuk woooo. 


Sign Sampai lebam. Haha kita sikit je. Suami banyak sangattt kena sign. Nampak kan dokumen setebal ade. Tak sempat nak baca semua. Check nama, IC and bende yang penting je. Datang sekali dengan owner rumah. Senang keje huhu. Pssttt belakang tu owner kitorang bosan tunggu, lambat bebeno nak dapat duit ni hahaha

5 September 2013
Mintak Kak Lin, yang jaga kes kitorang ni forward details S&P legal fee. Penjual punye dalam RM2104. Pembeli yang mahal RM6716.60. Memula dia kata RM6466.60. Tersilap kira rupanya, so balance bayar cash je. Untuk first time beli rumah, ade 50% diskaun dekat Stamp Duty. Jadi dari RM4600 kena la bayar RM2300 je. 



28 September 2013
Ingat tak? ade yang silap sikit details dekat muka depan loan offer letter tu. So kitorang sign balik tapi Kak Wani datang rumah. Sign kat rumah. Senang kan? Thank you to Kak Wani sebab bersusah payah. Suami selalu outstation so weekend je ade masa.

17 October 2013
Collect copy of Sub Offer Letter dekat Bank Islam.

22 October 2013
Pegi opis lawyer lagi untuk sign Acknowledgment Letter untuk masuk consent Pejabat Tanah. Ape ntah ni aku tak paham sangat. Tapi ni ade hal dengan kebenaran untuk pindah milik. Rumah kami lease hold jadi susah sikit. Every 2 weeks aku akan call lawyer untuk tanye update tapi jawapan yang sama. Sangkut kat pejabat tanah. Wah lamanya pejabat tanah buat kejeee..

2 December 2013
Call lawyer tanye update. Kak Lin yang uruskan file kami dah berhenti. Ganti dengan Encik Adi. Tapi nasib la Encik Adi ni lebih efisyen. Tak tergendala and tak effect pon kes kami. Letter of Consent dah dapat on 18 November 2013. Bermaknanya ade masa 3 bulan untuk settelkan semua hal pindah milik n pembayaran bank dan penjual. Kalau freehold dia akan start 3 bulan dari tarikh S&P. Lebih dari 3 bulan ade penalti. Tapi Leasehold start dari tarikh consent. OK bila consent ni dah dapat. Baru kami boleh mintak copy S&P untuk keluarkan duit KWSP kami yang akaun ke-2. Pastu Encik Adi proceed untuk proses redemption statement antaran bank. Maknenye bank pembeli nak bayar baki kepada bank penjual.

23 December 2013
Call lawyer tanye update. Document S&P dah settle. Saya suruh dia buat 2 copy. Laywer update cakap owner kena bayar cukai kt LHDN dalam 4k. OK takpe tu dia settlekan dengan owner. Dia bgtau update je kat saya.

24 December 2013
Collect copy S&P di pejabat peguam.


Salinan SNP yang disahkan

6 January 2014
Apply Pengeluaran untuk akaun ke 2 KWSP. Isi borang pastu bawak S&P yang dah disahkan. Dia tau plak mana copy and mana copy yang dah disahkan tu. Nasib mintak lebih. Dokumen yg diperlukan:

1) Photostat IC
2) Copy front page buku akaun bank ataupon kat online banking yg front page ade tulis nombor akaun tu
3) Copy S&P yang disahkan
4) Kad Nikah 
5) Borang Pengeluaran KWSP
6) Borang Pindah Milik KTN 14A (Yang dapat dari Pejabat Tanah - boleh mintak dari lawyer)
7) Surat Kelulusan Pinjaman Perumahan (Letter Offer Bank)

11 January 2014
Sekejap je proses. Apply hari Isnin. Hari sabtu dah masuk dah duit. Boleh keluar sikit ataupon semua. KWSP transfer online je n masuk terus dlm akaun. 

13 January 2014
Redemption Statement Expired. Kena apply balik. Sebab bank penjual lambat bertindak. Owner kena bayar cukai tanah & cukai taksiran 2014.

22 January 2014
RM157k advise bank transfer from Bank Pembeli ke Bank Penjual. 2 minggu lepas tu bank akan settlken payment untuk owner. Redemption statement baru dapat 22 January 2014. Lepas tu tarikh last consent yang 3 bulan tu 18 February (maknenye kena settle pindah milik sebelum 18 February). Tapi lawyer kata takpe boleh extend sampai 18 March 2014 tak kena penalti pon sebab bukan salah pembeli. Salah bank. Ok nasib baik. Lega dengar. Sebab baca ade org kena penalti sebab lambat.

6 February 2014
Bank penjual dalam proses nak bagi all document dekat Bank Pembeli. Document pelepasan gadaian extend until 18 March 2014. 

28 February 2014
Masih dalam proses nak bagi document ke bank penjual. Wah lama betul nak passing. Tapi Bank Islam dah hantar sms yang nak kena start bayar rumah bulan pertama start March ni. By 5hb every month kena bayar sebanyak RM1264.73 kat Bank Islam. So automatic sewa rumah untuk next month dah takde. Seronok rase sebab kua duit bayar untuk rumah sendiri =)

18 March 2014
Call lawyer. Dia kata tengah setelkan final purchase price. I guess yang ni bayaran untuk penjual plak. Baki yang dia dapat tu. Lawyer bagitau nanti kitorang kena bayar partial untuk cukai tanah & taksiran dekat owner. Nasib baik sikit je.

Cukai Tanah : RM36.20
Cukai Taksiran: RM142.20

Lawyer cakap dah boleh start tuka nama untuk bil api, air, indah water and taksiran. Untuk cukai tanah sepatutnya dia akan automatic update masa pindah milik geran tanah tu. Tapi kena check gak update ke tak nanti data. 

18-March-2014
Nak pindah milik untuk cukai taksiran. Ambik Borang I dekat Majlis Daerah Kuala Langat Saujana Putra. Bukak kol 8. Bagus. Singgah sebelum g keje amik borang n isi. Dia kata takpe kalau nak pakai nama suami tapi suami takde. Kita boleh buatkan. Hayat outstation lagi macam biasa -_-. Jadi i la uruskan semua. 
Dokumen yang diperlukan:

1) Borang I
2) Photostat IC
3) Salinan S&P 

19 March 2014
Submit document kat MDKL n done. Gitu je. Senang betul. Dah la takde orang huhu.

Lunch hour pergi Indah Water kat Seksyen 9 Shah Alam. Dekat Ani Sup Utara. Tak penah tau Indah Water kat situ. Lalu tapi tak penah nampak hahaha. Ni pon senang. Borang tak payah isi. Cuma bagi:

1) Salinan S&P
2) Latest Indah Water Bill
3) Photostat IC

31 March 2014
Pegi SYABAS yang dekat Klang. Dokumen yang kena ade. Print siap-siap borang ni kat rumah and isi. Senang nanti sampai terus submit. 

1) Borang tukar nama
2) Photostat IC 
3) Salinan S&P
4) Latest bill (jelaskan mane2 baki tertunggak)
5) Deposit RM100

Pastu settle.

Pastu g TNB Shah Alam. Nasib tanye boleh plak tuka nama kat situ. Sepatutnye kena pegi Jenjarom tapi kan jauh. Shah alam lagi dekat. TNB leceh sikit ye pasal banyak beno nak bayar. Dokumen yg diperlukan:

1) Borang Tukar Nama (mintak dekat kaunter pertanyaan and isi)
2) Photostat IC 
3) Salinan S&P
4) Latest bill (jelaskan mane2 baki tertunggak)
5) Deposit RM500 bagi rumah jenis teres 2 tingkat.
6) Setem Hasil RM10. Ade jual kat situ tinggal bayar jerk.
7) RM3 - Processing Fee

Pastu settle dah semua. Fuhh

1 April 2014
Geran Tanah dah siap pindah milik tapi silap alamat. Jadi kena submit balik ke Pejabat Tanah. Adoi Pejabat Tanah dah la lambat.

11 April 2014
Call lawyer. Pon  tak settle lagi Geran Tanah. Aku dah cakap dah, leceh sikit urusan kat Pejabat Tanah.

18 April 2014
Owner rumah call sebab nak pulangkan deposit rumah. Sewa rumah RM900. Deposit ade dua bulan so RM1800. Owner dah dapat payment hasil jualan rupanya. Dia untung dekat 100k gak tau! Rumah tu dia beli dulu 170k. Jual 280k. Untung jual beli rumah ni. Owner nak pulang deposit sbb janji lepas dapat payment terus nak pulangkan deposit. Satu je tak best sebab dia nak air cond balik. Yang lain semua free, kitchen cabinet, rak kasut, rak dapur, heater, kipas and lampu yang dah tukar. Hehe alhamdulillah. Lepas tolak Air cond yang dia charge RM600 n tolak cukai tanah n cukai taksiran semua. Adela balance RM1000. ok la kan dari takde. Air cond second hand pon harga dalam RM600. Nasibla owner ok n kita ok. Senang nego, taknak gado-gado. 

28 April 2014
Call lawyer lagi tanye update geran. Alhamdulillah geran dah dapat. Lawyer tengah uruskan nak bagi kat bank n nak bagi copy geran tanah dekat kita. Geran original bank akan pegang sampai la kita habis hutang ye -_-'. Insyaallah boleh habis bayar. Every month bayar lebih sikit huhu. Copy geran tanah kita simpan untuk rujukan kita.

OK tu serba sedikit urusan pembelian rumahku yang memakan masa hampir setahun. Tanpa guna agent ye. Sendiri semua. Alhamdulillah nasib baik lawyer OK. Ade yang dapat lawyer yang malas, sampai bertahun2 tak settle urusan.  Sape-sape yang nak beli rumah good luck and semoga dipermudahkan. Beli rumah sekarang sebab nanti makin mahal =)


24 comments:

SaraHatika ZaMan said...

Thanks sangat3 sebab sharing info yg bermanfaat nie.... jenuh jugak yer nak settlekan hal rumah nie...

CikanoT said...

Huhu aah mmg sangat lama prosesnye. Kena bersabar hehe

Shiela Rahim said...

sis..lawyernya sape ye?

mek la said...

Akak... untuk proses loan .minta snp dari owner. Mintah pencerahan kurang faham

ikram said...

Minta no telipon lawyer rusman arunan tu blh tak¿

FARAH NADIYA MUHAMAD SOBRI said...

Salam akak, samalah lebih kurang proses kita tapi sy belom dapat rumah lg ni, stuck kat valuation report bank bagitau valuer die dulu ckp sy xnk valuation. skrg dh problem kene buat valuation balik. should be sy dpt loan approved by 19/12/2015 coming ni. stress dgn bank cakap camtu mcm nk blame sy. anyone penah ade problem pasal valuation mcm sy x?

CikanoT said...

OooOoo camtu plak. Setakat ni bank ngan valuer mmg ok je. Cepat je proses.

Amir renovation said...

Assalam tuan / puan .sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat..seperti mnyambung rumah.plaster siling,pasang tile,buat porch,wayaring,plumbing,pagar dan autogate,vinyl floor,wallpaper,waterprofing,grill,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,bndr sri putra,sepang,nilai,cheras,puchong,semenyi dan kuala lumpur.hubungi sy d no 0192945175 atau wssp sy d no 01129110298

Amir renovation said...

Assalam tuan / puan .sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat..seperti mnyambung rumah.plaster siling,pasang tile,buat porch,wayaring,plumbing,pagar dan autogate,vinyl floor,wallpaper,waterprofing,grill,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,bndr sri putra,sepang,nilai,cheras,puchong,semenyi dan kuala lumpur.hubungi sy d no 0192945175 atau wssp sy d no 01129110298

Hurin Momma Rayyan said...

Sis..ada contact no lawyer tu? Sy oun tgh cr lawyer utk jual rumah di bsp

Hurin Momma Rayyan said...

Sis..ada contact no lawyer tu? Sy oun tgh cr lawyer utk jual rumah di bsp

Anonymous said...

Salam Sis..bole share contact no kak wani bank islam tu x? dengan lawyer sekali..TQ

johari long said...

nape
harga rumah dpt 280K
Loan dpt 279K
sepatutnya deposit bg kat owner 1K je bkn 28K, betul x?
kalau x harga rumah dah jd 279K+28K kan, 307K???
ke saya yg silap?

Brenda connolly said...

Kami adalah sebuah organisasi yang dibentuk untuk membantu orang yang membutuhkan
bantuan, seperti bantuan keuangan. Jadi, jika Anda akan melalui keuangan
masalah, jika Anda memiliki kekacauan finansial dan Anda perlu dana untuk
memulai bisnis Anda sendiri atau Anda membutuhkan pinjaman untuk melunasi hutang atau membayar
tagihan, memulai bisnis yang baik atau Anda merasa sulit
mendapatkan pinjaman modal dari bank lokal, hubungi kami hari ini via e - email
brendaconnollyloanfirm@gmail.com

 "Jadi, jangan biarkan kesempatan ini berlalu begitu,
Anda disarankan untuk mengisi dan mengembalikan rincian di bawah ini ..

Namamu: ______________________
Alamat Anda: ____________________
Negaramu: ____________________
Tugas Anda: __________________
Jumlah pinjaman yang dibutuhkan: ______________
Jangka waktu pinjaman: ____________________
Pendapatan bulanan: __________________
Nomor handphone: ________________
Apakah Anda mengajukan pinjaman sebelumnya: ________________
Jika Anda telah mengajukan pinjaman sebelumnya, di mana Anda diperlakukan dengan jujur? ...

Bertindak cepat dan keluar dari tekanan keuangan, berantakan, dan tantangan
hubungi BRENDA Connolly PINJAMAN PERUSAHAAN hari ini melalui e - mai
brendaconnollyloanfirm@gmail.com

Nik Syazleen said...

Salam i pun nk beli di sane tapi takut takut. Deposit tinggi. Boleh i dpt nombor u so i at least faham mcm mane nk go trough process rumah sub sale ni. Tolong. I still bincang dgn agent nilai property

Osman raheem said...

My name is Ahmad Asnul Brunei, I contacted Mr Osman Loan Firm for a business loan amount of $250,000, Then i was told about the step of approving my requested loan amount, after taking the risk again because i was so much desperate of setting up a business to my greatest surprise, the loan amount was credited to my bank account within 24 banking hours without any stress of getting my loan. I was surprise because i was first fall a victim of scam! If you are interested of securing any loan amount & you are located in any country, I'll advise you can contact Mr Osman Loan Firm via email osmanloanserves@gmail.com

LOAN APPLICATION INFORMATION FORM
First name:
Middle name:
2) Gender:.........
3) Loan Amount Needed:.........
4) Loan Duration:.........
5) Country:.........
6) Home Address:.........
7) Mobile Number:.........
8) Email address..........
9) Monthly Income:.....................
10) Occupation:...........................
11)Which site did you here about us.....................
Thanks and Best Regards.
Derek Email osmanloanserves@gmail.com

Patricia James said...

Adakah anda sedang mencari pemberi pinjaman pinjaman tulen? anda berada di tempat yang tepat untuk penyelesaian pinjaman anda di sini! pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman peluang seumur hidup. Adakah anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? mencari lagi kerana kita berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda satu perkara yang telah lalu. pinjaman kami kepada individu yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil-bil, untuk melabur dalam perniagaan pada kadar 2%. Saya mahu menggunakan medium ini untuk memberitahu anda bahawa kami memberikan bantuan yang boleh dipercayai dan penerima dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel di:
sila hubungi kami melalui e-mel melalui patriciajames205@gmail.com. Jadi, jika anda ingin mendapatkan pinjaman daripada syarikat saya, anda boleh hubungi kami hari ini.
Terima kasih

Puan Patricia James

Maria Sedner said...

PELUANG LAIN LAGI, APAKAH ANDA BISNIS MAN / WOMAN, Pekerja DI ORGANISASI, Wiraswasta? Membutuhkan pinjaman pribadi untuk bisnis tanpa stres, Jika demikian, hubungi kami hari ini, kami menawarkan pinjaman pada tingkat bunga rendah dari 2%, Anda dapat melanjutkan tahun ini dengan senyum di wajah Anda, keselamatan, kebahagiaan Pelanggan kami adalah kekuatan kita . Jika Anda tertarik, mengisi formulir aplikasi pinjaman di bawah ini:
Informasi Peminjam:

Nama Lengkap: _______________
Negara: __________________
Sex: ______________________
Umur: ______________________
Jumlah Pinjaman Dibutuhkan: _______
Durasi Pinjaman: ____________
Tujuan pinjaman: _____________
Nomor Telepon Seluler: ________

Untuk informasi lebih lanjut silahkan hubungi kami sekarang melalui email: mariasednerloanfirm@gmail.com

Jamie Freeman said...

PINJAMAN UNTUK SEMUA !! Adakah anda di sini mencari sumber tulen pinjaman? Pernahkah anda mencari pinjaman dan masih tidak tahu bagaimana untuk mendapatkan satu? Jangan lagi risau kerana bantuan anda akhirnya di sini, kami menawarkan pinjaman untuk semua pada hanya 2%. Hubungi kami sekarang di Freemanloanfinance@gmail.com dan mendapat masalah pinjaman anda diselesaikan hari ini. Perkhidmatan kami adalah 100% boleh dipercayai kerana ini adalah syarikat yang sah yang anda boleh percayai untuk menyelesaikan semua masalah kewangan anda, kedua-dua bekerja dan menganggur adalah dialu-alukan.

terima kasih
www.freemanfinance.webs.com
Email: Freemanloanfinance@gmail.com atau Freemanloans@hotmail.com.

Osman raheem said...

Hello semua,
Nama saya Ahmad Asnul Brunei, saya menghubungi Encik Osman Loan Firm untuk jumlah pinjaman perniagaan sebanyak $ 250,000, Kemudian saya diberitahu tentang langkah meluluskan jumlah pinjaman saya diminta, selepas mengambil risiko sekali lagi kerana saya begitu banyak terdesak untuk menubuhkan sebuah perniagaan untuk kejutan terbesar saya, jumlah pinjaman dikreditkan ke akaun bank saya dalam tempoh 24 jam perbankan tanpa sebarang tekanan untuk mendapatkan pinjaman saya. Saya terkejut kerana saya mula jatuh mangsa penipuan! Jika anda berminat untuk mendapatkan apa-apa jumlah pinjaman & anda berada di mana-mana negara, saya akan memberi nasihat boleh menghubungi Encik Osman Loan Firm melalui e-mel osmanloanserves@gmail.com

BORANG MAKLUMAT PERMOHONAN PINJAMAN
Nama pertama......
Nama tengah.....
2) Jenis Kelamin: .........
3) Jumlah Pinjaman Diperlukan: .........
4) Tempoh Pinjaman: .........
5) Negara: .........
6) Alamat Rumah: .........
7) Nombor Telefon: .........
8) Alamat e-mel ..........
9) Pendapatan Bulanan: .....................
10) Pekerjaan: ...........................
11) Yang tapak adakah anda di sini tentang kami .....................
Terima kasih dan salam mesra.
Derek Email osmanloanserves@gmail.com

Nurliana Novi said...

Hello,
Saya Nurliana Novi saya ingin berkongsi kerja-kerja yang baik dari Allah dalam hidup saya kepada bangsaku yang mencari pinjaman di Asia dan bahagian-bahagian lain perkataan, kerana ekonomi tidak baik di beberapa negara.
 Saya kini tinggal di jakarta di Indonesia. Saya adalah seorang janda dengan empat kanak-kanak dan saya telah terperangkap dalam keadaan kewangan yang pada bulan Julai 2016 dan saya perlu membiayai semula dan membayar bil-bil saya
Saya adalah mangsa penipuan pemberi pinjaman 4 kredit, saya hilang begitu banyak wang kerana saya mendapatkan pinjaman dari syarikat mereka. Saya hampir mati dalam proses kerana saya ditahan oleh rakyat hutang saya sendiri, sebelum saya dibebaskan dari penjara dan kawan-kawan saya yang saya terangkan keadaan saya dan kemudian memperkenalkan saya kepada syarikat pinjaman yang ELINA JOHNSON LOAN FIRM reliabl.
Bagi orang-orang yang mencari pinjaman? Jadi, anda perlu berhati-hati kerana banyak syarikat-syarikat pinjaman penipuan internet di sini, tetapi mereka masih amat nyata dalam syarikat-syarikat pinjaman palsu.
 Saya mendapat pinjaman saya dari ELINA JOHNSON LOAN FIRM Rp500,000,000 dengan mudah dalam tempoh 24 jam yang saya digunakan, jadi saya memutuskan untuk berkongsi kerja yang baik dari Allah melalui ELINA JOHNSON LOAN FIRM dalam kehidupan keluarga saya. Saya meminta nasihat anda jika anda memerlukan pinjaman anda sila hubungi ELINA JOHNSON LOAN FIRM. menghubungi mereka melalui e-mel:. (Elinajohnson22@gmail.com)
Anda juga boleh menghubungi saya melalui e-mel saya di (nurliananovi96@gmail.com) jika anda mendapati sukar atau mahu prosedur untuk mendapatkan pinjaman.

WAHYUNI ELVIN said...

Hello
 Setiap orang yang melihat ini di seluruh dunia, terdapat banyak penipu di laman web ini, saya mempunyai berita gembira untuk berkongsi. Sila sertai saya untuk berbahagia dan berterima kasih kepada syarikat pemberi pinjaman. Saya baru mendapat pinjaman daripada ELINA JOHNSON LOAN FIRM yang sah.
 Ini adalah bagaimana saya mendapat kenalan mereka. Saya melihat kesaksian Puan Nuliana Novi dari Indonesia dalam forum ini mengenai bagaimana dia mendapat pinjaman daripada mereka dan dia memberi mereka e-mel kepada semua orang "elinajohnson22@gmail.com" jadi saya segera menghantar e-mel kepada mereka dan mereka menjawab e-mel saya dengan jujur, Pada mulanya saya sangat takut kerana saya telah kehilangan wang saya begitu bodoh sebelum ini. Tetapi, saya terkejut bahawa kurang dari 3 jam selepas itu, pinjaman sebanyak RP 700,000,000, saya terpakai untuk benar-benar dipindahkan ke akaun saya.

Seluruh prosesnya adalah mudah. Dan pinjaman mendesak pada kadar 2% saya mendapat cepat Tidak ada bayaran. Tiada penjamin diperlukan daripada saya. Sehingga sekarang, saya masih sukar untuk mempercayai bahawa ia adalah benar. Saya fikir saya bermimpi apabila saya mendapat perhatian dari bank saya. Sekarang hatiku penuh dengan sukacita. Saran saya adalah mudah untuk semua orang mencari dorongan tulus untuk mendapatkan bilangan pinjaman yang sah untuk memulakan perniagaan atau membiayai projek untuk menghantar e-mel kepada mereka sekarang dan anda akan terkejut bagaimana saya terkejut. Saya ingin mengucapkan terima kasih terutama kepada Nuliana novi untuk menyediakan hubungan mereka di forum ini.

 Dan jika anda memanggil mereka dan mendapatkan pinjaman dari mereka dan itu bukan semuanya, mereka mempunyai tempoh ekspatri yang juga memberi nasihat kewangan tentang bagaimana anda pergi untuk melabur pinjaman anda untuk memastikan anda tidak pernah lagi miskin dalam hidup anda dan perkhidmatan ini Adalah percuma, sila menyebarkan berita baik supaya orang lain juga boleh mendapat manfaat. Terima kasih, e-mel mereka lagi ^elinajohnson22@gmail.com
^, Nama saya Wahyuni ​​Elvin Hubungi saya, di sini adalah e-mel saya wahyunielvin@gmail.com
 Nota: semua penipu meminta yuran pendaftaran, berhati-hati, segala-galanya adalah penipuan. Semoga Tuhan memberkati kalian semua
Terima kasih

Richardson McAnthony said...


We are a Finance Industry Company professionals with over 15 Years Experience and a focus on providing Bank Guarantee and Standby Letter of Credit from some of the World Top 25 Prime Banks primarily from Barclays, Deutsche Bank, HSBC,Credit Suisse e.t.c.

FEATURES:
Amounts from $1 million to 5 Billion+
Euro’s or US Dollars
Great Attorney Trust Account Protection
Delivered via MT760, MT799 and MT103 Swift with Full Bank Responsibility
Brokers Always Protected

Purchase Instrument of BG/SBLC : 32%+2% Min Face Value cut = EUR/USD 1M-5B
Lease Instrument of BG/SBLC : 4%+2% Min Face Value cut = EUR/USD 1M-5B

Interested Agents/Brokers, Investors and Individual proposing international project funding should contact us for directives.We will be glad to share our working procedures with you upon request.


We Facilitate Bank instruments SBLC for Lease and Purchase. Whether you are a new startup, medium or large establishment that needs a financial solution to fund/get your project off the ground or business looking for extra capital to expand your operation,our company renders credible and trusted bank guarantee provider who are willing to fund and give financing solutions that suits your specific business needs.

We help you secure and issue sblc and bank guarantee for your trade, projects and investment from top AA rated world Banks like HSBC, Barclays, Dutch Ing Bank, Llyods e.t.c because that’s the best and safest strategy for our clients.e.t.c

DESCRIPTION OF INSTRUMENTS

1. Instrument: Funds backed Bank Guarantee(BG) ICC-600
2. Currency : USD/EURO
3. Age of Issue: Fresh Cut
4. Term: One year and One day
5. Contract Amount: United State Dollars/Euros (Buyers Face Value)
6. Price : Buy:32%+1, Lease: 4%+2
7. Subsequent tranches: To be mutually agreed between both parties
8. Issuing Bank: Top RATED world banks like HSBC, Barclays, ING Dutch Bank, Llyods e.t.c
9. Delivery Term: Pre advise MT199 or MT799 first. Followed By SWIFT MT760
10. Payment Term: MT799 & Settlement via MT103
11. Hard Copy: By Bank Bonded Courier


Interested Agents,Brokers, Investors and Individual proposing international project funding should contact us for directives.We will be glad to share our working procedures with you upon request.



Name:Richardson McAnthony
Contact Mail : intertekfinance@gmail.com

Richardson McAnthony said...


We are a Finance Industry Company professionals with over 15 Years Experience and a focus on providing Bank Guarantee and Standby Letter of Credit from some of the World Top 25 Prime Banks primarily from Barclays, Deutsche Bank, HSBC,Credit Suisse e.t.c.

FEATURES:
Amounts from $1 million to 5 Billion+
Euro’s or US Dollars
Great Attorney Trust Account Protection
Delivered via MT760, MT799 and MT103 Swift with Full Bank Responsibility
Brokers Always Protected

Purchase Instrument of BG/SBLC : 32%+2% Min Face Value cut = EUR/USD 1M-5B
Lease Instrument of BG/SBLC : 4%+2% Min Face Value cut = EUR/USD 1M-5B

Interested Agents/Brokers, Investors and Individual proposing international project funding should contact us for directives.We will be glad to share our working procedures with you upon request.


We Facilitate Bank instruments SBLC for Lease and Purchase. Whether you are a new startup, medium or large establishment that needs a financial solution to fund/get your project off the ground or business looking for extra capital to expand your operation,our company renders credible and trusted bank guarantee provider who are willing to fund and give financing solutions that suits your specific business needs.

We help you secure and issue sblc and bank guarantee for your trade, projects and investment from top AA rated world Banks like HSBC, Barclays, Dutch Ing Bank, Llyods e.t.c because that’s the best and safest strategy for our clients.e.t.c

DESCRIPTION OF INSTRUMENTS

1. Instrument: Funds backed Bank Guarantee(BG) ICC-600
2. Currency : USD/EURO
3. Age of Issue: Fresh Cut
4. Term: One year and One day
5. Contract Amount: United State Dollars/Euros (Buyers Face Value)
6. Price : Buy:32%+1, Lease: 4%+2
7. Subsequent tranches: To be mutually agreed between both parties
8. Issuing Bank: Top RATED world banks like HSBC, Barclays, ING Dutch Bank, Llyods e.t.c
9. Delivery Term: Pre advise MT199 or MT799 first. Followed By SWIFT MT760
10. Payment Term: MT799 & Settlement via MT103
11. Hard Copy: By Bank Bonded Courier


Interested Agents,Brokers, Investors and Individual proposing international project funding should contact us for directives.We will be glad to share our working procedures with you upon request.



Name:Richardson McAnthony
Contact Mail : intertekfinance@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...